Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед
Осем станаха жертвите при взрива в Хитрино. Това обяви на извънреден брифинг премиерът в оставка Бойко Борисов след взрива на цистерни с гориво на гарата в селото.
Още по темата

На телефон 112 вчера бил подаден сигнал за момче от село Тимарево, което не се е прибрало.

"Веднага след като подадоха сигнала, където е видян последно на автогарата, изпратих хора, които за съжаление го намериха момчето затрупано", каза Борисов.

Продължава източването на взривоопасните продукти от цистерните. Прехвърлянето на съдържанието на една цистерна отнема около 3-4 часа. Очакват се два големи крана от Румъния, които да подпомогнат работата на специалистите.

Ще се работи денонощно, но въпреки това срокът за окончателното завършване на работата е около 10 дни.

Борисов припомни за установеното изтичане на газ, поради което по-рано днес операцията бе отложена.

"Там, където имаше нагрети камъни в къщите, колегите ги покриха с пяна, с вода – така че да не излиза някъде искрица, ако задуха вятър. В момента мисля, че в тази посока сме взели необходимите мерки, за да продължим работа, иначе процесът по преточване на пропилена нямаше да го правим", коментира той.

Според премиера в оставка не трябва да се бърза, защото това би довело до риск за живота на спасителите и разчистващите.

Борисов обясни, че утре до 11:30 ч. ще бъде изчислено колко ще струва възстановяването на къщите и средствата ще бъдат преведени на Община Хитрино.

"Общината ще изчисли на квадратен метър колко ще струва. Да успокоят хората, че пари за нови къщи ще има и да не се съмняват, че в един преходен период би могло някой да ги подведе", каза той.

При тежкия инцидент бяха ранени 29 души, като двама от тях, настанени в МБАЛ - Варна, са в мното тежко състояние.

Над 1000 души бяха евакуирани от населеното място. Няколко къщи са напълно разрушени, както и гарата в Хитрино. По всички сгради в селото има нанесени щети.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар