Снимка: Reuters, архив

7041 лв. е средният годишен доход на човек в София. Това е с над 2 пъти повече от Монтана, където хората преживяват с до 3021 лв.

"В София 60% от приходите са от заплата, докато в Монтана са от пенсии", обясни Явор Ялексиев от Института по пазарна икономика. Той посочи, че софиянци да достигнали средностатистическата покупателна възможност на европейците.

Той коментира и данните за някои области в страната. "В Смолян има добро ниво на заетост и много висока икономическа активност. Това обаче е областта с най-негативен механичен прираст т.е повече хора напускат, отколкото се заселват там всяка година", обясни той.

Още по темата

По думите му Разград и Силистра до голяма степен вече споделят социално-икономическото ниво на развитие на Видин и Монтана, тъй като там има голяма структурна безработица.

"В Кърджали имаме голям проблем – не знаем колко хора живеят в Кърджали. Ако вземете данните за здравноосигурените хора и данните за населението и ги сравните, ще видите, че 105% от хората са здравноосигурени, което няма как да истина", добави той пред Нова тв.

Разликите в благосъстоянието на отделните области в България продължават да се увеличават, както и пропастта в развитието на столицата София с останалите региони. Усвояването на европейските средства също не спомага за сближаването на регионите нито помежду им, нито със средноевропейското равнище, а страната видимо се развива "на две скорости".

Това се вижда от традиционното годишно изследване на регионите и областите в страната "Регионални профили 2016" на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Само 9 области в страната – София град, София област, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Разград, Варна и Добрич, са успели да преодолеят напълно последствията от кризата.

В процес на излизане от кризата са Северен централен и Североизточният регион, както и Южният централен регион, който също остава "под вода", въпреки засилените инвестиции в Пловдив – единственото изключение в региона.

В 19 области на страната обаче реалният БВП е все още по-нисък спрямо стойността му от 2008 г. Цяла Северозападна България изостава критично, включително и област Плевен, която се присъединява към Видин, Враца и Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase