Снимка: Reuters, архив

Телефонните измамници разиграват нов "сценарий" в Добричка област, като заплашват възрастни хора с физическа саморазправа, съобщават от областната дирекция на МВР за БТА.

След като потърпевшите откажат да дадат поисканата сума пари по някакъв повод, на домашния им телефон се звъни повторно. Тогава изнудвачите предупреждават възрастните хора, че знаят къде живеят и ще се разправят с тях.

По подобна схема е пострадала 88-годишна жена в Добрич на 16 ноември, информират от полицията. В разговор по телефона непознат мъж се представил за неин роднина и поискал пари за лечение. Жената отказала да даде средствата, но последвали нови обаждания с отправяне на заплахи. Накрая позвънил и мним полицай, на когото жената повярвала, че трябва все пак да предостави пари, за да бъдат заловени измамниците. Малко след разговора жената предала пред жилището си 450 лева, 21 румънски леи и пет евро.

От областната дирекция отново апелират към гражданите да не се доверяват на непознати хора, да не им съобщават по телефона адреса си и други лични данни.

При сценария "Провежда се полицейска операция" мнимите полицаи обещават, че предоставените средства или ценни вещи ще бъдат върнати. Измамниците заплашват, че при отказ да се окаже съдействие на полицията, може да последва наказателно преследване, предупреждават от областната дирекция на МВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase