Снимка: архив, Bulphoto

"В лагера в Харманли има десетки случаи на тропическата болест лайшманиоза и стотици заразени от краста. Затова настоявам за спешно поставяне на бежанския лагер в Харманли под карантина", заяви взам.-председателят на общинския съвет Светлана Николова.

"Поисках преди време официлна проверка от Министерството на здравеопазването в РПЦ в Харманли, но такава не е направена и досега. Заради множеството сигнали от медици направих собствено проучване", каза още Николова пред "Монитор".

Само в рамките на един ден тя е заснела 16 обитатели на центъра, които имат язви по ръцете и краката. "Веднага след това изпратих снимките на известен специалист, светило по паразитни и тропически заболявания в България, който ме информира, че това на снимките е кожна лайшманиоза. В България досега се среща само висцералната форма на заболяването, кожната е непозната. Тя се причинява от тропически насекоми", допълни Николова.

Болестта се характеризира с язви, които причиняват отпадналост и болезнени сърбежи.

Според РЗИ лайшманиозата не попада всписъка на опасните заболявания, които те са длъжни да следят и контролират. Сред тях не попадала и крастата, за която също се твърди, че е пламнала сред бежанския център.

От началото на годината досега има само 3 официлно регистрирани случая на лайшманиоза в Хасковско. И трите случая са от чужденци, търсещи временно убежище в България. Два от тях са били в центъра от затворен тип в Любимец. Един е именно от РПЦ-Харманли, който е от отворен тип. Това означава, че чужденците се движат свободно из града. Тъй като тово са предимно млади мъже, много от тях контактуват с местните проститутки.

"Ако се докаже, че има такива зарази освен бежанския лагер ще пламнат и ромските махали. След това и целия град", втрещени са местни жители.

Лайшманиозата се развива при по-топло време, тъй като е тропическа болст. Зимата е много удобен период да се излекува и да се спре масовото й разпространение, смятат медици.

Разпространител са тропически насекоми, но в България тази роля могат да изиграят пясъчните мухи и т. нар. папатаци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase