fallback

Общ преглед

Незаконен внос на 63 старинни монети и апликации са предотвратили митничарите на Капитан Андреево, информираха от агенция "Митници".

Културно- историческите ценности са открити при проверка на лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция.

Пред митничарите шофьорът и неговия спътник, български граждани, са заявили, че нямат нищо за деклариране. По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При извършения личен преглед на пътника в колата, униформените откриват в двата джоба на якето му найлонови пакетчета с 54 монети от сребрист метал, две монети от жълт метал и седем метални фигурки.

Откритите монети и фигурки са представени за експертен оглед на специалист от Пловдивския исторически музей, според който това са културни ценности от различни периоди. Двете монети от жълт метал са златни. Едната е датирана 12 век и на нея е образа на византийския император Йоан Втори Комнин. Другата монета е датирана 5-7 век.

Изключително ценни са 10 сребърни монети различни номинали и емисии от 4-1 век преди Христа. В нумизматичната колекция има и 19 сребърни билонови римски монети, както и 25 монети малки номинали от антични емисии от сребро и бронз.

В откритата колекция се отличават с голяма културно-историческа стойност и 6 бронзови апликации на животни и божества, както и една бронзова антична фибула със сферичен елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Гъркинята

преди 7 години

О не! Хайде, не на етноси, моля! МъжЪТ му прилича на гал, или саксонец.. Рус, синеокок, як метър и осемдест! Мен, Гърците като ме видят първо заговарят на гръцки! Адей де! Аз СЪм висока, чернокоса и черноока само метър и шестдесет и осем, пазя дома,реда, ЧестТтА! И кво?! Ценностите са в сърцето! СинЪТ НИ е на 18 БЪлГарИН! Говори три езика! Кой е? Има сините очи на баща си и МОЯ нрав. Кой е!?НИе знаем, че е Българин! Айде трафика, кръв, вода не става!

10

Мунчо

преди 7 години

ЕВСТАТИ,аз казах ли ти, че ще те спипат, а ти - не, та не. Ами сега?

9

Анонимен

преди 7 години

До Пампурджия и 1/2Тука става въпрос за внос.

fallback