Снимка: Reuters, архив
fallback

Трус със сила 7 по скалата на Рихтер ще бъде бедствие за България. Това заяви Димчо Солаков, зам.-директор на Геофизичния институт към БАН пред БНТ.

"Много сгради може да не издържат", посочи още той.

Oще по темата

Солаков припомни, че най-активният сеизмичен район на Балканите е Вранча в Румъния. Опасна зона в сеизмично отношение била и Гърция.

"България също е сеизмична зона и трусовете стават на земята, докато в Гърция те са в морето, което ги прави по-малко опасни", каза още той.

"В продължение на кратък участък от време имаше земетресения с много близък магнитуд, тъй че първото земетресение в Италия доведе до частични повреди в сградния фонд на съоръжения, следващият добави нови щети и вчера вече се стигна и до разрушения", коментира пред Нова тв проф. д-р Светослав Симеонов от Националния институт по геофизика.

"Няма гаранция, че няма да има по-силно земетресение. Сценарият там е особен и не би могло да се каже до кога ще продължи. През определен период от време стават земетресения с магнитуд 6 и между тях много други земетресения. Регистрирали сме над 200 земетресения, много от тях с магнитуд над 4", посочи той.

"Сградите, които са строени в началото на миналия век, не са строени земетръсно. С най-ниска сеизмична устойчивост са сгради с гъвкав първи етаж. Само с изследване може да се каже колко са устойчиви сградите в центъра на София. В селските райони, където няма носещи елементи, сградите са слабо устойчиви", смята сеизмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

ПАНЕЛКИТЕ са Flexibu

преди 7 години

До Анонименпа Ще издържат!!!

16

AXa

преди 7 години

До това ли...В петък ли ???

15

Владо

преди 7 години

Сеизмологията е бамбашка наука ... При земетресението на 04.03.1977 по радиото съобщиха - не се притеснявайте - нови трусове не се очакват )))

fallback