fallback

Общ преглед

Новото патриаршеско крило на Троянския манастир "Успение Богородично" отваря врати днес. То ще бъде осветено от Българския патриарх Неофит, който днес навършва 71 години.

"За нас като братство на светата обител, от чиито среди е и Негово светейшество - той е подстриган за монах тук, голяма чест и радост е, че именно на този ден ще бъде открито новото патриаршеско крило", заяви пред БТА игуменът на Троянската обител - Величкият епископ Сионий.

Патриаршеското крило е изградено с държавна субсидия от общо 1,4 милиона лева, както и със собствени средства на Светата обител. Игуменът на Троянския манастир разказа, че това е третото по ред построено на това място крило. Първото е било изградено още в древността от архимандрит Пахомий, в далечните години на бурния и страшен 16 век, когато е донесена Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Тогава е била построена каменна църква, в която да бъде поставена иконата.

"Както свидетелстват пътешественици, руини от това крило са се виждали до 1835 г. Когато те били разчистени и било построено голямо четириетажно крило за нарастващия брой поклонници и братя на манастира, както и за нуждите на Светата обител за посрещане на високи духовни и светски гости", допълва игуменът на Троянския манастир пред БТА. По думите му последният, който е живял в това крило до 70-те години, е бил архимандрит Данаил Банскалията. След това е запустяло.

Новоизграденото патриаршеско крило повтаря стила и образа на предишното, от което е останал само чардакът, като запазва функцията си на сграда, в която да бъде посрещан българският патриарх, членовете на Светия синод, а и всеки гост, дошъл в Светата обител. В него са разположени две конферентни зали за семинари и срещи. Има също 25 стаи, всяка с по две легла, баня и тоалетна, игуменарна, патриаршески покои, складови помещения, места за подреждане на църковната собственост, устроена е ризница, където да се съхраняват всички богослужебни одежди, съдове и предмети.

Всичко е обзаведено с красиви мебели от масивно дърво, изработени от местни майстори. Стените са украсени с ценни икони и картини. На видно място са сложени и награди, получавани от манастира и игумена.  "Всичко е ново и приветливо, няма нищо излишно, всичко е според монашеското разбиране за естетика и хармония", добави Величкият епископ Сионий.

В манастира се извършват и редица други ремонти. Ежедневно той придобива нов приветлив вид, който допълва духовната хармония на светото място. Извършен е ремонт на покрива на храма "Успение Богородично", в който се съхраняват стенописите на Захари Зограф, чудотворната икона и други светини. Довършват се и други покривни конструкции при входа на Троянския манастир.

Обновява се и кулата към западното крило. В основите й се намира параклисът "Голгота", а на втория етаж е параклисът "Св. св. Крили и Методий, където се извършват кръщенията и богослужението през зимата.

Братството на обителта е отправило покана за присъствие и към министър-председателя Бойко Борисов, към еврокомисаря Кристалина Георгиева и към финансовия министър Владислав Горанов, които са спомогнали за завършването на монашеското крило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Sanctus bellum

преди 7 години

Експерта, точно тук, на Изток е би истинският сблъсък с исляма. Където ще бъде и сега, не в предали я се вече, поради новите си "ценности" Запад. Ценности, чужди на Християнството и неговата цивилизация.

9

Анонимен

преди 7 години

До ХХХ 8А не! Само ще си показват екземите през Скайп! :))))))))))))))))))))))

8

ХХХ

преди 7 години

Големи оргии ще падат :)

fallback