Снимка: 24 часа

Акт за 800 лева написаха общински инспектори на сватбари, които спретнали шеметна веселба в двора на СОУ "Найден Геров" в пловдивския квартал "Столипиново". Купонът се вихрел с кючеци и силна музика през нощта, пише "24 часа".

Проверяващите се отзовали на сигнал от съседните блокове, където живеят и българи. Когато отишли към 21,30 часа заварили силна музика и гюбеци. Празнуващите посрещнали инспекторите със закани.

"Само присъствието на полицаи не позволило да ескалира напрежението", разказа шефът на общинския инспекторат Ангел Славов.

Той съобщи, че оплакванията от сватби и тържества на открито в етническите махали в Пловдив валят едно след друго. Това наложило негови служители съвместно с униформени от Шесто РПУ да тръгнат на проверки.

"До момента сме съставили 5 акта за по 500 лева и продължаваме с акциите", категоричен е Славов. Наказания са наложени на сватбари на ул. "Ландос", както и на "Калина" и "Възход".

Маанетата в "Столипиново" били денонощни, въпреки че общинската наредба забранява тържества на открито. Максималната санкция е 1400 лева.

"Гледаме актовете да са в разумни граници, за да има събираемост", посочи шефът на инспектората. Той поясни, че жалби от сватби в Аджисан махала засега няма. Единствено по време на Байрама граждани сигнализирали, че се колят телета директно по улиците.

"Предвиждаме масирани проверки в Шекер махала заради шум, мръсотия и отглеждане на коне. Хората от близкия квартал "Тодор Каблешков" са вдигнали ръце", посочи Славов.

Той показа прясна жалба на живущи, които описват как детската площадка е превърната в сметище. 10-годишно ромче влязло да краде грозде и смокини в близките дворове. Заплашило собствениците, че ще се оплаче на баща му и той щял да им запали къщите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase