Снимка: архив Dnes.bg

Пожарът в Пловдив по-скоро не е умишлен. Това обяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Пламъците обхванаха сградите на тютюневите складове в събота и за няколко часа ги унищожиха напълно. Част от тях са паметници на културата.

Още по темата

"И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки",  каза Николов пред bTV. Николов обясни, че разбира пловдивчани и съжалява за изгорелите сгради.

"Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел". Така той коментира твърденията, че сградите са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

Николов е категоричен, че има възможност за възстановяване на изгорелите складове. Това обясни вчера и министърът на културата Вежди Рашидов. Въпросът, според Николов бил, кой би поел финансово това възстановяване.

Шефът на пожарната обясни и че няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове.

"Става дума за стара дървесина, която е на 150 години", каза още той. Николов сравни пожара в складовете с този в "Ален мак" преди 30 години.

От Камарата на българските архитекти обясниха, че изгорелите сгради са "изключително апетитни имоти в центъра на Пловдив". "Нормално е да има съмнения, че става въпрос за умишлен палеж", каза Петрана Бакалова от Камарата.

Тя обясни и че реставрацията на сградите би била по-скъпа от ново строителство. "По отношение на възстановяването им сме категорични, че при съвременните технологии за реставрация и укрепване, тези сгради могат да бъдат запазени. Не е необходимо да бъдат преизграждани. И смятаме да предоставим експертизата на Камарата на архитектите, за да получат помощ тези сгради и да бъдат укрепени", каза Бакалова пред "Нова телевизия".

От Института за недвижимо културно наследство в Пловдив обясниха, че изгорелите сгради всъщност са три.

"Едната създава впечатление за две сгради, но всъщност е тип близнак", каза  Жана Джогаланова от Института.
Тя обясни, че двата склада, които излизат с фасадите си към ул. "Иван Вазов", са декларирани като недвижими културни ценности, а третата сграда през ул. "Г. М. Димитров" е с непредоставен статут.

"Тя не е единичен паметник на културата. Само два от изгорелите складове са културна ценност. Те обаче са елемент от Историческа зона "Филипопол - Тримонциум – Пловдив", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase