Снимка: Dnes.bg

Всички следи от пожара в тютюневи складове в Пловдив водят до версията за умишлен палеж.

Това сочат първоначалните наблюдения след изгасването на огън, потвърди говорителят на Пожарната в Пловдив Цвятко Дешев. Версията се подкрепя и от силната миризма на нафта и синия пламък, забелязан от пожарникарите.

Културният министър Вежди Рашидов вече разпореди проверка на слуая, а прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен засега извършител.

В Община Пловдив тази сутрин беше сформиран кризисен щаб.

Още по темата
“Беше взето решение да се затворят 4 улици за преминаване, за да се осигури безопасността на гражданите.”, обясниха от администрацията.

Екипите на пожарната остават на мястото.

Междувременно стана ясно, че хора се организират в социалните мрежи на спонтанен протест под формата на флашмоб. Пловдивчани ще изразят позицията си като поставят цветя пред рухналите сгради.

Късно снощи пожарът в Тютюневия град в Пловдив се разрасна. Цяла нощ екипи на пожарната се бореха с огнената стихия. Малко преди полунощ четвъртият поред запален склад рухна.

Четири сгради, паметници на културата са напълно унищожени. Огнището продължава да тлее.

Снощи, когато пламъците обхванаха цялата четвърта сграда, в небето се издигаха огнени сажди, които след това падаха на земята. Заради създалата се опасност за пешеходци и шофьори, периметърът на безопасност беше увеличен.

В района се чуваше пукане и пропадане на етажи. Бяха евакуирани и хората, които живеят в къщи в района около горящия склад.

Жителите на квартала споделиха, че се страхуват имотите им да не попаднат в обсега на пламъците. Целият наличен състав на пожарната беше мобилизиран.

И според хората в района пожарът е умишлен и предварително планиран, за да се разчисти апетитният терен за строеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase