Снимка: Запазете Бедечка

Защитниците на старозагорския парк "Бедечка" поискаха от строителния министър Лиляна Павлова бърз мораториум върху строителството в зелената площ.

Още по темата

Това стана със специално отворено писмо, в което се настоява да се спре незабавно строителството в зелената площ.

"Повече от 300 декара публична зелена площ с над хиляда дървета беше реституирана и превърната в петна за застрояване, аналогично с казуса в столичния квартал "Младост", но и много по-мащабно от него", пишат в аргументите си от "Запазете Бедечка".

"Знаем, че е във Вашите правомощия да го сторите и да спасите парка в името на гражданите", пише още в писмото, в което е изредена и кратка хронология на казуса, който предизвика протести в Стара Загора и София, а съвсем наскоро доведе и до оставката на главния архитект на Стара Загора.

"Казусът с парк "Бедечка" обхваща период от 13 години. Гражданското ни разследване, продължило над 6 месеца, събра буквално стотици документи и огромно количество данни за скандални законови нарушения и конфликти на интереси", пишат гражданите и призовават министър Павлова за бързи действия: "Молим, имайте предвид, че само докато четете това писмо, багерите в Бедечка ще са загребали десетки пъти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase