Снимка: Запазете Бедечка

Главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев подаде оставка и напуска поста си, съобщиха от Община Стара Загора. Решението е било взето днес, 16 август, след разговор и по настояване на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

На този етап от администрацията не дават повече подробности за решението, но по всяка вероятност то е свързано със скандални разкрития за бъдещето на старозагорския парк "Бедечка", който бе определен за застрояване.

Още по темата

По-рано днес от сдружението "Запазете Бедечка" изпратиха писмо до медиите, в което се посочва, че според плановете за началния етап на застрояване на парка се предвиждат 15 четириетажни сгради в комплекс. Последните издадени разрешителни са от месец май и това става въпреки обясненията на Общината, че не разрешава нищо да се прави с парка и търси решение срещу застрояването му, отбелязват защитниците на уникалната зелена местност, която се намира около единствената река в града – Бедечка.

"Оказва се, че водещ проектант в новия комплекс е Радосвета Кирчева - според публикуваната в социалните мрежи реклама на новия комплекс. При последно отваряне (вчера) на сайта на Камарата на архитектите, името Радосвета Кирчева фигурира на един и същ адрес за кореспонденция с името на главния архитект на Стара Загора Иван Кирчев. Сходството във фамилиите е очевидно", отбелязват от "Запазете Бедечка" и задават въпроса.

"Пита се: какви са отношенията между двама Кирчеви? Ако има такива отношения, в конфликт на интереси ли се изгражда нов квартал в зелената площ? Ако няма формален конфликт на интереси, къде остават добрите управленски практики, ако се окаже, че един от нашумелите в страната казуси се свързва с главен архитект? На всички тези въпроси главният архитект и кметът на града следва да отговорят".

Радетелите на парка смятат, че съзнателно се саботират възможностите за спасяване на Бедечка като парк и се заканват на нови, още по-сериозни и креативни протести.

"Наскоро пък стана ясно, че изработването на подробен устройствен план за застрояване на зелената площ е осъществено без екологична оценка. В серия протести в годините досега са изтъквани и десетки други смущаващи обстоятелства. Казусът дори достигна до парламентарно обсъждане, а преди месеци предизвика и протест на Орлов мост в столицата", припомнят от "Запазете Бедечка".

По информация на Радио Стара Загора Радосвета Кирчева е съпруга на главния архитект. "Проведохме разговор и изяснихме, че е по-добре да подаде оставка. От законова гледна точка няма проблем, но от морална гледна точка не е редно и вижданията на общината са различни", обясни за радиото кметът Живко Тодоров:

Скандалът с оставката на главния архитект на Стара Загора идва само ден, след като кметът на столичния район "Младост" Цвета Авджиева обеща, че ще напусне поста си. Повод за това станаха масови протести на хората от столичния квартал "Младост" срещу строежи на сгради в зелените площи. Това принуди изпълнителната комисия на ГЕРБ да свали политическото си доверие от районния кмет и я призова да подаде оставката си от поста.

Причината е липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в кв. "Младост 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase