Има места в България, които са уникални и неповторими. Природа, история, бит, етнология и какво ли още не. Знаете ли обаче, кое е мястото в България, където върху 12 квадратни километра има пет средновековни църкви и два манастира?

Отговорът е: Арбанаси. Това село в близост до Велико Търново е обединило мултикултурализма на Балканите, като това е дълъг процес, продължил от 16 до 19 век, разказва през БТА д-р Пламен Събев, специалист от отдел "Християнско изкуство" към Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Селото, разположено на 4 километра от старата българска столица, може да бъде определено като уникално място, както по отношение на архитектурата, така и по отношение на множеството културни и исторически пластове, които продължават да вълнуват историци, културолози, архитекти, художници и учени от различни области.

Специалистът разказва, че първите заселници на селото вероятно са били знатни аристократи, а данните от топонимията показват, че Арбанаси, означава село, населено с албанци. Доказателство, че това не са били случайни заселници е и фактът, че в средата на 17 век селото се превръща в център на занаятите и банкерството. Едни от най-развитите поминъци в района са били развъждането на расови коне, копринарството и бубарството, производството на мед, сушено месо и кожи, дейности с особено значение за късносредновековната индустрия. Има свидетелства, че едни от най-известните арбанашки фамилии са имали поръчки за Виена и Букурещ.

С оглед на това развитие на селото изграждането на църква по онова време е било въпрос на престиж за богатите хора. Точно в този период богатите търговци от Арбанаси започват една интересна надпревара, разказва Пламен Събев. Тъй като всяка фамилия произхождала от отделна махала, било въпрос на престиж, кой каква църква ще изгради.

Храмът "Св. Димитър" е най-ранната църква, изградена в селото. Датира от 1621 година. По-стар е само параклисът в самия храм, посветен на свети Георги. Параклисът е бил открит при археологически разкопки, ръководени от проф. Хитко Вачев от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Църквата "Рождество Христово" пък е енциклопедия на православното християнско изкуство и на практика е най-посещаваният обект от туристите в Арбанаси. Причината е във философията и красотата на нейните стенописи. Характерното е, че почти до 80-те години на 17 век продължава нейното стенописване на различни етапи, финансирано от различни ктитори. Тук е първото изображение на "Колелото на живота", което, според изследвачите е адаптацията на античните философски разбирания за живота към християнството, припомня БТА.

Предполага се, че от това първо изображение се е вдъхновил по-късно Захарий Зограф, както и гръцките зографи от 18 век. Изображението е наречено Силата на богатството, а целта му е да наведе към размисъл кой за какво използва своето богатство, посочва д-р Събев. Той анализира, че в колелото на живота са изобразени осемте фази от човешкия живот, обединени около слънцето. В този храм има икони без аналог в друга църква - "Разкаяние и обесване на Юда Искариотски", както и иконата "Седемте страдания на Света Богородица", пазена във фонда на Регионалния исторически музей. През втората половина на 17 век църквата е била митрополитска резиденция.

В Църквата "Св. Атанасий" пък са творили зографи от Тревненската и Епирската школа. Храмът е строен по времето на митрополит Герасим Втори Какавелас 1 - втората половина на 17 век. Стенописите му показват, че тук са работили елитни зографи, част от които представители на най-ранния период от Тревненската иконописна школа, както и гръцки зографи от Епирската школа. Тук е изографисан образът на Св. Богородица Аракиотиса, където е показано как тя провижда страданията на своето дете Исус Христос и неговата спасителна жертва. Изображението е характерно за ранновизантийския период на иконотворчеството, каза Пламен Събев.

Църквата "Св. Георги" е изградена в западния край на селището. Тя е еднокорабна, едноабсидна, но със сложна архитектурна планировка. Наосът е от 16 век. Ктиторският надпис свидетелства, че църквата е изографисана през 1709 година. След дългогодишна реставрация, храмът днес също е отворен за посетители.

Една от най-интересните църкви в Арбанаси е посветена на архангелите Михаил и Гавраил. Тя е изографисана от зографите Георги от Букурещ и Михаил от Солун, според надписа, разчетен от Пламен Събев. Любопитното е, че в ктиторския текст е отбелязано името на надзирателя, който е следил работата на зографите и използваното от тях 23-каратово златно фолио за изображенията на нимбовете. Работата по изграждането и стенописването на храма е приключила на 1 август 1760 година. Църквата е най-голямата от петте средновековни храма, с обособено женско отделение.

Заради чудотворна икона на Богородица обаче Арбанаси събира хиляди поклонници всяка година точно на 15 август. В селото има два действащи манастира - "Св. Никола" и "Успение Богородично". Заради чудотворната Богородична икона - 15 август е определен за празник на селото и всяка година хиляди хора от страната и чужбина го посещават.

Според Пламен Събев, държавата трябва да продължи да се грижи за Арбанаси, така както го е правила през 70-те години на миналия век, когато е започнала реставрацията и консервацията на емблематичните църкви, превърнати днес в музеи.

За съжаление, заради Кърджалийските нашествия от 18 век, в селото са запазени само две къщи, които илюстрират аристократичния живот на местните хора. Те също се стопанисват от Регионалния исторически музей. Констанцелиевата и Хаджиилиевата къщи показват, какъв е бил бита на арбанашките хора. Според легендите арбанашките знатни жени са ходили на мегдана със златни пантофки, а домовете им са били скрити зад огромни каменни зидове, които са пазели семейни и много търговски тайни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase