Снимка: архив Bulphoto

"Осъществяваме контрол върху качеството на туристическия продукт целогодишно и в тези места, където струпването на туристи е по-голямо. Само в сферата на туристическия продукт от началото на годината имаме над 5 хил. проверки, като в 8-9% от случаите попадаме на нарушения от различен тип. Конкретно по морското крайбрежие сме по-активни, защото сега е сезон", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на КЗП Димитър Маргаритов. 

По думите му по морето от начало на юни са направени около 1 500 проверки, а резултатите показват, че броят на нарушенията в сравнение с миналата година, е по-малък.

"Ние проверяваме всички места за настаняване - хотели, къщи за гости и т.н. Проверяваме и заведенията - за хранене и развлечение, както по отношение на това дали информацията, която поднасят търговците към потребителите,е коректна, но и дали услугите съответстват на категорията", обясни Маргаритов. Той каза, че това основните насоки, по които действа комисията, го прави или по нейни инициативи и кампании, но и по сигнали на потребители.

Председателят на КЗП посочи, че се осъществява контрол и върху различните търговски обекти за различен тип нелоялни практики, свързани с несъществуващи намаления например.

"Съветваме потребителите да проверяват надеждността на туроператорите, дали има застраховка. Да изискват сключване на договори и издаване на ваучери, както и ако им се наложат някакви допълнителни разходи, да пазят документите за плащане, за да могат да докажат. Когато става за пътуване индивидуално - да внимават за опасни стоки. Говорим за различни плувни принадлежности, предназначени за децата. Обикновено самите търговци нямат документи. А върху стоките задължително трябва да бъде обозначено, че има определени условия, при които те се използват", обясни Маргаритов.

Той каза още, че върху дадена стока трябва да има инструкции за употреба и да бъде изписано съответствието за стандарти за безопасност.

"Ние полагаме огромни усилия да задържаме подобни стоки още на границата, но понякога те стига и да пазара", допълни председателят.

Според Маргаритов през последните години трайно са се увеличи сигналите, които комисията получава. "Хората са се научили, че имат права на потребители и знаят към кого да се обърнат. Тази тенденция показва и повишено доверие към институцията", заяви гостът.

Той посочи още, че през летния сезон се проверяват също и агенциите за недвижими имоти и автокъщите. "Стремим се да бъдем там, където са горещите точки и да защитим хората", категоричен е председателят на КЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase