Снимка: архив, Reuters
fallback

Година без книжка и 3 хил. лева глоба, ако участваме в гонка. Това предложение беше гласувано от комисията по транспорт в парламента. Депутатите вече две години заседават по измененията на Закона за движение по пътищата.

Според последната редакция при повторно участие в състезание на пътя шофьорът ще ходи пеша 3 години, а глобата ще набъбне до пет хиляди лева. Друго от предложенията, което беше гласуване и прието, е наказанието за отказ от тестване с дрегер. С новите поправки шофьорите ще бъдат глобяване с 2 хил. лева, ако откажат и ще бъдат лишавани от книжката си за 2 години, пише "Монитор". 

Депутатите вчера отхвърлиха и предложението за младите водачи. Според първоначално гласуваните промени те трябваше да подлежат на административна отговорност, ако бъдат засечени с 0,2 промила. Мотивите за решението бяха, че подобни стойности понякога се достигат и от употребата на лекарства и дори пушенето на цигара.

Спорове за членовете, касаещи новите шофьори, се разразяват на повечето заседания на комисията. Някои от членовете й искаха да ограничат водачите от шофиране на магистралата за определен период от време, докато не натрупат стаж.

Други пък искаха младежите да карат само с придружител. Промените обаче бяха определени като дискриминационни и след редица административни пропуски бяха отхвърлени. Въпреки това вносители им се заканиха, че ще настояват те да се приемат, макар и редактирани, на някои от следващите заседания на комисията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Цецо

преди 7 години

Добре че отхвърлиха повечето искани промени, бяха абсурдни!!! Имам усещането, че много *** има сред законотворците ни!!!

3

Анонимен

преди 7 години

Аз лично съм твърдо против да има рестриктиви за младите шофьори. От къде на къде ще бъдат наказвани преди да са направили нещо?! Например тези предреждащи се пред всички, или редящи се в лентата за наляво, но тръгващи направо, са си точно стари шофьори!

2

Анонимен

преди 7 години

И как ще дефинират кога участваш в гонка и кога не. Реално всяко придвижване по пътищата е гонка с съседните коли.

fallback