Снимка: 24 часа

Жега в прекия и преносния смисъл на думата мъчи търговци и съдържатели на нощни клубове в Слънчев бряг през последните две седмици.

Откакто стана престрелката в курорта на 8 юни при разпра между две банди - на Димитър Желязков - Митьо Очите и на Божидар Кузманов - Божо Кравата, почти всеки ден има акции на НАП за скрити обороти.

През комплекса минаха и ДАНС, МВР, Инспекцията по труда и пожарната.

Още по темата

Всеки втори търговец в Слънчев бряг крие приходи Ресторанти, нощни клубове, кафенета и паркинги на територията на Слънчев бряг масово не отчитат оборотите си - това са изводите на данъчните. Рекорд по осветляване на приходи е постигнат при поверка на паркинг, поставен за известно време под открито наблюдение от данъчни служители.

За този период е отчетен с 1200% по-голям оборот, отколкото седмица по-рано, когато били издадени касови бонове само на 13 клиенти.

Не по-различна е ситуацията и с нощните заведения на територията на курорта, каза пресаташето на Териториалната дирекция на НАП в Бургас Христо Узунов.

Дискотека, която е част от популярна верига, регистрира оборот от 32 000 лв. в нощта, в която инспекторите на НАП следят издаването на фискални бонове.

Седмица по-рано същият клуб е отчел 3 пъти по-нисък оборот, пише "24 часа".

Друго нощно заведение отчита 5 пъти по-високи приходи от тези, които са регистрирани седмица по-рано, и 9 пъти по-високи от тези, регистрирани на същата дата миналото лято.

По време на наблюденията при почти всички заведения в Слънчев бряг данъчните отчитат значително покачване на оборотите, когато следят за издаването на фискални бонове.

"На собствениците на няколко обекта ще бъдат направени ревизии като физически лица, а наблюденията на заведенията ще продължат през целия туристически сезон", уточнява Узунов.

Близо 300 обекта в курорта са били проверени само за 3 дни. В акциите се включват и командировани данъчни служители. Очаква се от 1 юли в бургаската дирекция да пристигне нова група данъчни от вътрешността на страната.

Данъчните прилагат различни методи по време на акциите си по морето. Те все още използват изпитания метод - покупка на принципа на тайния клиент, облечени спортно и по джапанки.

Залага се много обаче и на прякото наблюдение - т. нар. физическо присъствие на данъчни експерти в търговските обекти, както и следене в реално време чрез дистанционната компютърна връзка на касовите апарати със софтуера на НАП.

"Обектите на търговци, които работят без касови апарати, ще бъдат затваряни, мярката ще се прилага и при повторно установено нарушение неиздаване на касова бележка", каза шефката на НАП-Бургас, Татяна Кънчева.

Освен актове и наказателни постановления на нарушителите ще бъдат правени ревизии. Проверките ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствие между доходи и имущество, допълни Кънчева.

Разследващите още не могат да установят точния брой на оръжията, използвани при престрелката на 8 юни в ресторант 4you в Слънчев бряг. При инцидента бе убит 46-годишният Александър Алексиев, гард на Димитър Желязков - Митьо Очите, а самият той бе ранен тежко.

Според извършените досега експертизи освен иззетите законно притежаван "Щаер" на 31-годишния Тодор Славов и "Макаров" с изтрити номера със сигурност е използвано още едно огнестрелно оръжие. Предполага се, че това е пистолетът на убития гард Алексиев. Според свидетелските показания на Божидар Кузманов - Божо Кравата Александър е насочил пистолет срещу него.

Очакваме да ни бъдат представени повече от събраните доказателства, за да изградим защитната си теза. Според мен няма достатъчно доказателства срещу Георги Иванчев и Радослав Димитров, каза пред “24 часа” адвокат Калин Господинов, който заедно с колегата си от варненската адвокатска колегия Росен Желязков защитава обвинените в опит за убийство на Митьо Очите.

На 18 юни Бургаският окръжен съд определи постоянно "задържане под стража" на двамата, но защитата им обжалва. Заседанието в апелативния съд ще бъде в петък от 14 ч.

От вече готовите експертизи по делото е ясно, че 4 изстрела срещу Митьо Очите са произведени от незаконния “Макаров” - 3 в тялото и 1 в бронежилетката, по който са намерени биологични следи от Георги Иванчев и Никола Маринов - Кольо Магарето от хората на Очите, също ранен в престрелката.

Епителна тъкан от Маринов е намерена върху пълнителя на пистолета, не върху приклада, каза адвокат Господинов. Според него единствено свидетелски показаниях обвинен - Радослав.

От прокуратурата обаче са категорични, че има достатъчно данни за съпричастност и на двамата. Различни свидетели потвърдили, че Радослав е стрелял в гърба на Очите. Съдът подчерта, че има опасност двамата да се укрият или да извършат други престъпления.

Засега е потвърдена мярка задържане под стража само на Тодор Славов, обвинен за убийството на Алексиев.

Възможни са още хирургически интервенции на Димитър Желязков, не се предвижда в скоро време той да бъде изведен от реанимация, съобщиха източници от болницата. Рискът за живота му оставал. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase