Снимка: Facebook
fallback

Засилване на контрола по цялото Черноморие е обсъждало правителството на днешното си заседание. „Всички контролни органи се активизират“, коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова пред журналисти.

Управляващите разчитат на много по-добър ефект и заради решението да се създаде координационен център по аналог на Центъра за борба с контрабандата в София, за да координират институциите действията си.

Бъчварова уточни, че мерките нямат общо със стрелбата в Слънчев бряг, при която беше тежко ранен Димитър Желязков – Митьо Очите.

По думите й всички мерки, които се изпълняват, са били предварително планирани, може би месец преди този инцидент.

По-различното в момента било, че ще бъдат осъществявани по-интензивно и че по морето се командироват служители на по-високо управленско ниво.

"За да можем да елиминираме всички рискове от зависимости на местно ниво, които хипотетично съществуват", обясни министърът.

По думите й патрулите на място са от местен полицейски служител и от командирован, и така се елиминират рисковете.

"Полицаи в Слънчев бряг имаше и преди. Сега идеята е да увеличим броя на полицаите, които ще бъдат командировани и да има от инспекторите на НАП заедно с тях, за да можем да осъществяваме комплексен контрол", разясни тя.

Според Бъчварова в това няма нищо изключително, освен че за първи път се случва в Слънчев бряг в този размер. По думите й в северните курорти вече има такава практика и там това се приема „достатъчно добре“.

Вътрешният министър съобщи, че причините за стрелбата в Слънчев бряг все още се изясняват.
Бъчварова каза, че страната ни е в пълна готовност да прилага споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

„Досега, следвайки предписанията, ние сме подали документите на 200 души, които са преминали границата и нямаме отговор от турската страна в установените срокове“, каза министърът. Към момента обаче няма и официално уведомление по дипломатически път, че силата на това споразумение се прекратява.

Тя предположи, че ако има някакво развитие на ситуацията, то ще бъде след Европейския съвет. Бъчварова съобщи, че досега страната ни е върнала в Турция един турски гражданин.

Вътрешният министър не очаква да се наложат повече от 5-10 млн. лв. допълнителни средства за оградата по границата с Турция, чиято стойност вече надхвърля 150 млн. Лева.

Тя обясни, че идеята е да има ограда по цялото протежение на южната граница – около 280 км. По думите на Бъчварова има специфични райони, в които тя трябва да се проектира по начин, различен от досегашния, което оскъпява изграждането й.

На въпрос на Dnes.bg, как в коалицията се стигна до разминаването със заплатите на учителите, Бъчварова каза, че е "извън сюжета".

Темата не е била коментирана на заседанието на правителството. МВР шефът обаче се пошегува, че ако може, ще обещае и 20% увеличение на полицаите. "Ако мога", подчерта обаче Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Плажуващ

преди 7 години

Плажуващ, Очи, Плажуващ, Козел, Бар , Гард, Бар, Пазач. Това се Слънчака. Мутри - няма само произвидни на сик и вис. Всичко е техно , като едно време - Техноимпорт , Техноимпекс. Нищо не се е променило.

20

Летовник

преди 7 години

Що за тъпизъм е "плажуващ".Хората, почиващи на море се наричат просто летовници.

19

Анонимен

преди 7 години

и сега като завалят едни командировъчнииии......- за да спят ченгетата в хотелите на мутрите ! а по селата - кучета ги яли,че им обраха доматите,че им окрадоха кокошките и ги изпребиват за по 20 лв.,но за там полицаи не стигат.

fallback