Снимка: архив, БТА

В 15.00 ч. днес има температурни рекорди в централната част на Северна България за стогодишен период. Това съобщиха от филиала в Плевен на Националния институт по метеорология и хидрология /НИХМ/ при БАН.

В Кнежа са измерени на сянка 34.6 градуса по Целзий, докато там досега абсолютната максимална температура за този ден е била 33.7 през 2013 година.

Във Велико Търново също вече има рекордна температура за днес. В 15.00 ч. термометрите са показали 34.5 градуса, а там е било най-горещо на този ден пред 1997 година - 33.7 градуса.

В Плевен също ще бъде надмината абсолютната максимална температура за 18 юни, измерена през 1918 година - 34.7 градуса. В 15.00 ч. в града термометърът е показал 34.6, но температурата ще се повиши с около градус до 18.00 ч., уточниха метеоролозите.

Рекордна жега е регистрирана в Русе в 15 часа - 37, 8 градуса, съобщиха от хидро-метеорологичната станция в града.

Статистиката сочи, че най-горещо на този ден в Русе е било през 2007 г. - 35 градуса.

Обикновено най-високите денонощни температури в дунавския град се измерват между 17 и 18 часа и днес се очаква покачване до 39 градуса. Вчера след 17 часа беше измерена рекордна температура от 38, 7 градуса.
Висока е температурата - 23, 4 градуса и на дунавската вода.

Утре температурите в Централна Северна и Северозападна България се очаква да бъдат с 2-3 градуса по-ниски.

Десетки жители на Ловешка област са потърсили днес Спешна помощ заради високите температури, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Ловеч. По-голямата част от сигналите, на които са реагирали екипите, са били свързани с колабирали от жегата хора.

От ЦСМП предупредиха да не се излиза навън днес без неотложна нужда, особено хората със здравословни проблеми, които биха могли да се обострят заради горещините, и да се пият много течности.

От хидрометеорологичната станция в Ловеч съобщиха, че малко преди 15 ч. са измерени 35,8 градуса на сянка. Вчера по същото време били измерени 37 градуса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase