Снимка: Reuters, архив

Първият акт за носене на облекло, което покрива лицето в Пазарджик, вече е факт и е съставен на жена от ромски произход, съобщиха от полицията.

Около 11:30 часа на кръстовище в ромския квартал "Изток" полицейски автопатрул засякъл жена, носеща парче плат, което изцяло покривало лицето й с изключение на очите.

Още по темата

При направената проверка се оказало, че жената не носи документи за самоличност, поради което била отведена в полицейския участък в квартала, където е установено, че е 30-годишна местна жителка.

Освен акта за носене на фередже, на нея и е бил съставен и акт за глоба по Закона за българските документи за самоличност.

Както е известно, общинският съвет в Пазарджик прие промени в наредбата за обществения ред, които забраняват носенето на фереджета и други аксесоари, които скриват лицето на човек.

Глобата за установено първо нарушение е 300 лв., а за всяко следващо 1000 лв.

Примерът в Пазарджик обаче "повлече крак". Общинари на ВМРО в Харманли и Хасково внесоха предложение за забрана на бурките и там. Впоследствие такива предложения бяха внесени и в Шумен, София, Стара Загора и Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase