Снимка: Reuters

Днес през 26 български града ще премине шествието "Безсмъртен полк". Това е походът, при който хора с портрети на свои предци, участници във Великата Отечествена война, преминават по улиците.

Още по темата

Ето кои български градове ще се включат в инициативата: София, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Ботевград, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Добрич, Карлово, Несебър, Павликени, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Самоков, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Хасково и Ямбол.

Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

Само за един месец координаторите в страната успяват да създадат български сайт (https://bezsmartniatpolk.com/), в който до този момент са събрали над 100 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

Началото е поставено в град Томск в Сибир през 2012 г.. В Деня на победата "Безсмъртният полк" ще мине по улиците на над 1500 града в Русия и в 36 държави по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase