Снимка: архив, Булфото
fallback

Проф. Христо Мермерски е създал заедно със сина си д-р Йонко Мермерски съвсем ново кисело мляко, което за разлика от познатото ни класическо мляко съдържа шест бактерии, плюс един пребиотик.

Идеята за създаването на млякото е от десет години, разказва "Новинар".

Повечето произвеждани кисели млека съдържат само две бактерии, а новото, което ще се казва йогурт, ще има цял коктейл от бактерии и пробиотик. Така продуктът ще има нови хранителни и лечебни свойства.

По думите му хранителните и здравословни свойства на всичките шест бактерии са изследвани и доказани, а освен това са потвърдени от СЗО, ФАО към ООН и Националния институт по здравеопазване на САЩ.

Предвижда се продуктът да бъде в още три варианта на основата на млякото. Единият са капсули, които могат да се използват и за заквасване на мляко в домашни условия, но задължително при температура от 42 градуса. Другите два са айрян и кисело мляко с мед, което да е предназначено в голяма степен и за консумация от деца. Според проф. Мермерски вкусът ще бъде като на обикновеното кисело мляко, но малко по-сладък, а бактериите ще остават витални за период от 20 дни и млякото ще запазва вкуса си.

"В понеделник новото мляко ще тръгне като масово производство", уточни още проф. Мермерски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 7 години

Да поясня още малко, но само за неуките! Пише сурово, защото е от стадо крави в област Мездра, а не от внесено на прах, след това се прави термална обработка и се заквасва. Когато бъдат издоени кравите, от тях излиза сурово мляко:))) Тези които твърдят, че не е кисело на вкус, просто не са го вкусвали. Не знам защо лъжат, но да са живи и здрави:))(

49

Анонимен

преди 7 години

За неуките ще поясня!Киселото мляко в България по дефиниция съдържа 2 бактерии. Те са лактобацилус булгарикус и стрептококус тррмофилус. По БДС те трябва да са с концентрация поне 100 милиона на мл за първата и 10 милиона за втората от тези бактерии. Нашето мляко съдържа тези две в концентрации надвишаващи тези по БДС и още 5 допълнителни. Поради това, че съдържа още 5, нашето мляко не сме нарекли кисело мляко!То е много здравословно, уникално и единствено в света, наздраве❤

48

Ели

преди 8 години

Върху опаковката пише, че е ползвано СУРОВО краве мляко. Откакто се помня, инструкциите винаги са били прясното мляко да бъде преварено до кипване и след това може да се консумира. В този смисъл какви са гаранциите за безопасност на йогурта на Мермерски. И защо името му е йогурт, а не кисело мляко? Впрочем няма кисел вкус като класическото кисело мляко. Питам, но май няма да има кой да ми отговори компетентно..

fallback