Снимка: flickr
fallback

Зачестяват случаите на болни от туберкулоза, които обслужват клиенти в обекти за хранене. През последните три-четири месеца са регистрирани и служители със салмонелоза, които работят в павилиони и ресторанти, съобщи шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, д-р Златина Димова.

Тя даде пример със служителка в доста посещаван магазин за хранителни продукти, която работела, въпреки че било установено, че е болна от туберкулоза, пише "Монитор".

Проблем са и случаите, в които здравните книжки на служители, за които традиционното изискване е да са изрядни при постъпване на работа в сферата, да се заверяват чисто формално. Тя настоя да се обучава персонала и да се акцентира върху хигиената при работата с храни.

"Трябва да се обръща внимание и на обработката на кухните, откритите барове и барбекютата, за да се избягват болести, причинявани от вредители", посочи още експертът.

Междувременно през миналата година експерти от комисията за защита на потребителите във Варна са направили общо 1306 проверки, коментира Илиян Станоев, шеф на комисията.

Сред най-честите нарушения са собственици на заведения, които предлагат алкохол, чието съдържание се разминава с обявеното на етикета. Не става въпрос за опасни напитки, а по-скоро за нелоялна търговска практика, уточни той.

Станоев даде пример с ресторантьори, при проверките на които предлаганият от тях алкохол бил с по-нисък градус, според показанията на пробите. "Извиняват се с това, че не искали да напиват клиентите, или пък, че не можели да контролират барманите си", поясни той.

Собствениците не слагали на на видно място удостоверение за категоризация на заведението. Освен това често лъжели в грамажа клиентите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

инспектор в одбх

преди 8 години

д-р Димова-новата шефка на одбх варна е дъщеря на професионалния крадец-д-р Димов от гр.Бяла Варненско назначена с фиктивно обявен конкурс.

22

Ах Морето

преди 8 години

Не се лъжете от ниски цени в хранителните заведения.Порциите са обидно малки!За качеството на храната и напитките - нЕма нужда!

21

до ss

преди 8 години

До ssЗа какви конкурси и интервюта говориш наивник?!Черноглавите бачкатори молбата си не могат да напишат на блгарски!Те говорят на арабучакалски език, дето в никоя страна го няма!Нали същите отиват Зимата да работят в Европа и след около месец идват без един лев!

fallback