Снимка: Reuters, архив

Поставена пневмококова ваксина е довела до парализа на дясната половина от телцето на 2-годишния Виктор от димитровградското село Брод.

Момченцето било докарано с линейка в критично състояние в неделя в хасковското Спешно отделение.

Виктор бил здрав и енергичен в петък, когато обаче му била направена пневмококовата ваксина, твърдят роднините. Състоянието на детето се влошило и на следващия ден то се събудило наполовина парализирано.

Изплашените родители поискали детето да бъде лекувано в Пловдив. След консултация с детския невролог от УМБАЛ "Св. Георги"  проф. Иван Иванов обаче се взело решение първо да се проведе лечение в хасковското инфекциозно отделение.

На Виктор е направена лумбална пункция, като резултатите говорят за наличието на инфекция и вероятен менинго-енцефалит. Все още обаче се чака крайното заключение на специалистите. Междувременно на детето се прилага лечение и състоянието му временно е стабилизирано.

Според хасковските инфекционисти в дясната половина на тялото има чувствителност, но рефлексите са видимо нарушени. Връзката с ваксината обаче не е доказана, смята началникът на отделението д-р Петър Хубенов. Приелата го лекарка в хасковското Спешно д-р Камберова обаче потвърдила пред роднините връзката между състоянието на детето и ваксината.

Цялостният преглед на малкия пациент в неделя обаче е извършен от друга педиатърка — д-р Анюта Лозева. Тя е констатирала вирусна инфекция и е насочила детето към инфекциозно отделение.

Потърсени за коментар от Заразното обявиха, че ваксинацията не е извършена със спорната 5-валентна ваксина пентаксим, която заедно с многото други заболявания пази и от менингит.

Д-р Хубенов е убеден, че не ваксината "Симфлорикс" е предизвикала настоящите симптоми.

"Третата игла е поставена на 10-ти март, симптомите са са проявили на 20-ти. Това е твърде дълъг период за постваксинални усложнения", смята той.

"Със сигурност детето е болно от бронхопневмония и синузит. Направихме лумбална пункция, като има съмнения за менинго-енцефалит (менингит б.а.)," обясни докторът пред "Монитор".

Според него в основата на възникналия проблем е, че ваксината е поставена докато детето не е било съвсем здраво, каквото е изискването по медицински стандарт.

В деня на ваксината малкият е имал температура и усложнено общо състояние. В тази ситуация ваксина не трябва да се поставя, категорични са медиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase