Снимка: Булфото

Работна група е сформирана, която ще анализира дейността на казаните, произвеждащи ракия в страната, съобщи депутата Емил Димитров – Ревизоро в ефира на bTV. Според справка на Агенция Митници и данни, обобщени от Министерство на финансите, през изминалата година са подадени 20 000 декларации на казанджии, като от тях едва 6600 са тези, които декларират произведен алкохол.

Над 90% от тях са за производство на домашна ракия под 100 литра, 53% за продукция под 30 литра и почти 30% са произвели под 15 литра. При така подадена информация излиза, че през месеците от февруари до юни миналата година, приходите на казанджиите са били от порядъка на 0,09 лв. до 0,17 лв. на ден от казан.

Официалните статистики на НАП и Агенция "Митници" за 2015 година доказват, че производството на домашна ракия у нас е изцяло в сивия сектор. Реално сумите, които се усвояват от този сектор трябва да са близо 200 милиона лева за акциз и над 70 милиона лева ДДС за над 50 милиона литра домашна ракия, които в действителност се произвеждат от казаните.

Регистрираните 1573 казана обаче декларират едва 290 хиляди литра, приходът от които за 2015 година е 734 000 лева (2,52 лв. за литър). Разпръснато на годишна база излиза, че всеки един от тези казани прави по 38 литра месечно. Това доказва, че обема на казаните от 500 литра е далеч над необходимия за производството, което се декларира.

Казаните по закон трябва да извършват услуга по изваряване, за която получават по 50, 100, 200 лева на клиент, в зависимост от извареното количество. Държавата обаче получава 1,27 лева на ден от казан, което не е реалистично, предвид че казанджии сами признават, че графикът им за изваряване е пълен за месеци напред, едва смогват да обслужат всички свои клиенти и дори се налага да връщат такива, като обвиняват новите правила за това и се оплакват, че са застрашени от фалит.

„Ако казаните не излязат на светло тази година при новите правила и не започнат да декларират коректни данни, ще мислим нови мерки като въвеждане на фискална памет, контрол от Кметството, НАП, Митници. Няма нужда обаче да се стига до там, нека работят, но съвестно и коректно и спазват действащото законодателство", допълва Ревизоро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase