Снимка: Dnes.bg

След разпореждането на министъра на културата Вежди Рашидов тютюневият склад да бъде възстановен, архитекти от Пловдив реагираха остро на изказването му. Някои от тях са на мнение, че най-вече собствениците могат да спомогнат за това.

Още по темата

Сградата, която е паметник на културата, беше частично разрушена през почивните дни с разрешение на Община Пловдив.

Според шефа на Камарата на архитектите в Пловдив, собствениците на паметника на културата могат да извадят множество аргументи, че събарянето на сградата е законосъобразно, защото в България има голям хаос в законовата уредба.

"Бих изказал моето учудване от манталитета на собствениците, които не знаят какво правят в момента. Те не знаят какво богатство имат в момента. Как е по добре да се събори тази уникална сграда и да се направи една безлична стъклена сграда или да се адаптира това към нуждите на един уникален хотел, с който ще учудим цяла Европа", коментира пред Dnes.bg архитект Петко Костадинов.

Според архитекта все още има шанс сградата да бъде възстановена.

"Нищо, че е съборено това крило. за сега все още са запазени основните елементи от фасадата. Има запазени чертежи, тъй като има одобрен проект през 2010 година, като неизменна част от този проект е заснемането на съществуващата сграда. Така че има всички възможности сградата да се възстанови в първоначалния й вид", каза още Костадинов.

Полусрутеният паметник на културата трети пореден ден възмущава пловдивчани.

"Виждала съм много реставрирани сгради, но никога не добиват същия вид, който са имали", заяви пловдивчанка, която живее в района на склада.

Хората в района все още недоумяват как може подобна сграда бъде разрушена. Въпреки разпореждането за възстановяване на сградата пловдивчани не вярват, че това ще се случи.

"Не, няма да се възстанови -тя е антична сграда и ще е много трудно", твърди друга жена.

Архитект Костадинов е на мнение, че намесата на министър Рашидов е закъсняла и че не на място. В момента възстановяването на сградата зависи най-вече от собствениците.

"Смятам че ролята на министъра на културата е повече, като на омбудсман, който констатира и съветва инстанциите да си свършат работата. Няма да стане с неговата намеса", заяви шефът на Камарата на архитектите в Пловдив.

Що се отнася до стенописите в сградата, според архитект Костадинов ще е неуместно те да бъдат демонтирани и преместени. Единствената възможност е да бъдат възстановени от художник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase