В почивните дни се проведе учение "Граница 2016" Снимка: БТА
fallback

Взимаме всички мерки, засилвайки ресурсно и организационно готовността ни по границата срещу опити за нелегално и организирано влизане на имигранти, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред БНТ.

Oще по темата

След тази нощ и Сърбия затвори границите, но това не променя ситуацията у нас, тъй като страната ни всеки ден е задържала и досега опитващи се да влязат в западната ни съседка мигранти. Тя увечи, че се взимат всички мерки и се засилва готовността по границата ни срещу опити за нелегално и организирано влизане на мигранти.

"Натискът от Гърция е голям, но мисля, че европейското решение за спиране на нелегалното влизане ще бъде силен сигнал към тези, които се канят да тръгнат. Към момента реалистичната цел е да бъде намален бежанският поток", каза още вътрешният министър.

Бъчварова каза, че по данни на МВР, около 90% от миграционния поток е организиран. "Страната ни е поставила своите условия, няма причина да смятаме, че ще останем извън общото най-изгодно европейско решение", настоя тя.

"Разчитам на доброто разбиране от страна на синдикатите, планираме мерки, които целят положителен резултат - за организация на работата в МВР, за разходването на средствата, което ще се отрази добре на служителите във ведомството. Благодаря за разбирането от страна на синдикатите, че отложиха протестите си за 16 март, с което ще имаме възможност ден по-рано да се съберем представители от повече партии и да обсъдим мерките за реформа в МВР", заяви Бъчварова.

"Много е трудно в тези условия да се работи. И ресурсите и числеността на състава не са достатъчни. Не достигат повече от 3-4 хиляди полицаи, но ние нямаме бюджет за тях", каза още Бъчварова.

Тя допълни, че малкият бюджет на МВР е хроничен проблем. "Ако сега обявим 3000 конкурса, които са невъзможни за провеждане, ще има ефект след една година. Това е проблем, който трябва да е ясен за всички. Общата численост на полицаите е изключително ниска, но това означава повече пари", уточни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Доктор Викодинов

преди 8 години

За размера на България 12 000 полиуцаи са напъълно достатъчни и 1000 съдии.Всичко останало закривай доктор Къди

46

Тарик Азис

преди 8 години

Махай заплатите на тая армия от държавни храненици ,че нищо не върши.Махай отпуските Бойко Само ГЕРБСамо реформи за държавната корумпирана администрация.

45

Анонимен

преди 8 години

Стига с тая глупости как имаме 60 000 полицаи или как "имаме най-много полицаи на глава от населението", защото може да се припява като мантра, ама няма НИЩО общо с действителността. Щатът на МВР е под 50 000 души, а реално заетите места са около 45 000.От тях:Пожарна - около 9000Гранична полиция - около 8000Жандармерия - около 2000Охранителна полиция (в т.ч. КАТ) - около 18 000; Криминална полиция - около 2000; Разследване - около 2000;

fallback