Снимка: архив Булфото
fallback

С 20 на сто са повече ранните записвания от руснаци за лятна почивка в България. Това съобщи шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той обясни, че общо направените записвания от Русия представляват 4 на сто от броя туристи, които се очаква това лято да дойдат от там на черноморските ни курорти, пише "Монитор".

Според Майя Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР), руснаците се приспособяват към обезценяването на рублата, правейки по-рано записванията си за почивка. ”За разлика от преди 2-3 месеца търсенето не се влияе много от колебанието на валутните курсове. Няма вече паника”, обяснява тя, цитирана от РИА Новости.

Според Ломидзе е трудно да се очаква руснаците да продължат да пътуват и почиват в чужбина, както са го правили преди 2014 г. Едновременно с това обаче тя смята, че в сравнение с началото на миналата година много повече са ранните резервации за курортите извън Русия.

Причина за това е и поевтиняването на самолетните билети, стимулирано от падащите котировки на петрола. Средното понижаване на цените на авиопревозите за вътрешните полети в Русия е почти една пета, а за чужбина - над 16 на сто, уточнява Lenta.ru.

Туристически експерти прогнозират, че най-голям интерес от страна на руснаците за летуване ще има към Кипър, България, Гърция и Испания. По информация на сайта atorus.ru отстъпките за ранните записвания в Русия за почивка в нашите летни курорти достигат до 30-40%. Според руски туроператори, цитирани от портала България това лято ще стане бестселърът за братушките. Причината са по-достъпните цени, даващи възможност за по-дълга почивка от 11-14 дни.

"Обикновено братушките, подобно на българите се записват в последния момент", обяснява Румен Драганов. „Всичко е въпрос на народопсихология. Част от тях може би изчакват евентуално поскъпване на петрола да повиши курса на рублата и така почивката да им излезе по-евтино.

"Англичаните са най-предвидливи и по-голямата част от тях си резервират почивката за лятото от предишната година. Германците се записват за летуване през януари. Гражданите на страните от Централна Европа Чехия, Полша и Унгария го правят в момента. Досега са се записали около 6 на сто от чуждите туристи, които според прогнозите биха летували по нашите черноморски курорти”, уточни Драганов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 8 години

До 53 Извиняюсь,действительно был не прав! полазил по YOUTUBE и нашл вот это видео :Гласът на народа- връх Шипка 03.03.2016Есть люди в Болгарии которые помнят Историю.Браво.Если кого-то обидел ещ раз приношу извинения. Приятно было посмотреть это видео.

37

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 46Дурень ты, запалчивый при том! Никто Едогона не приглашал, в никчемной газетке кто-то написал, с издевкой над нашими управляющими, журналист какой-то ваш подумав, что болгарского знает, решил, что пришел его звездный час и нажал на паник-бутон. "Тут пошла херьня такая, раздавили попугая!". Вот и все! Колеги, извинете ме, но трябваше да го напиша така, че обидчивото русначе да разбере, че и при тях има такива, на които като им кажеш "журналист", повече да не ги обиждаш!

36

Даскалов

преди 8 години

До Анонимен 47И что вы едите в Крым? Рыбку жаренную, шашлычки? Абе научете го този език, не е труден, братски език! Надо было написать "едем", а не "едим"..

fallback