Снимка: Архив Булфото

Вместо да ни благодарят, природозащитниците протестират, въпреки че за първи път българският парламент реши три плажа - Корал, Иракли и Карадере, да не бъдат давани на концесия и да останат девствени. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

"Тази победа на природозащитниците не се харесва, защото те искат тези плажове да са резервирани за тях с палатки и каравани", допълни още депутатът.

По думите му голяма част от дивокъмпингуващите не почистват след себе си и 16 тона боклуци се извозват след сезона на Карадере. Зеленогорски предположи, че протестиращите сигурно почистват след себе си, но допълни, че никъде в Европа не е разрешено къмпингуването по този начин.

"Не може да си на къмпинг без тоалетна, без течаща вода, без топла вода. Къде се къпят тези хора, къде ходят до тоалтна?", запита Зеленогорски и добави, че след къпингуващите е като "след война".

Той подчерта и че нудистките плажове трябва да се обособят. "Моето дете трябва ли да гледа нудисти?", запита риторично той.

По повод обвиненията, че законът ще създаде условия за застрояване на плажовете, Зеленогорски каза, че това са "глупости, лъжи и популизми".

"Поемам ангажимента, който има сигнал за незаконно строителство, аз ще отида лично на място да реша въпроса. Няма да допуснем незаконно строителство. Най-лесно е да оплюеш този, който иска да създаде регламент", категоричен бе реформаторът.

Депутатът от БСП Манол Генов заяви, че най-важното е самосъзнанието на хората дали ще спазват законодателни и етични правила.

"Всичко зависи от хората дали те ще пазят тези ествени природни дадености", заяви той и изрази мнение, че министерството на туризма няма административния капацитет да контролира и санкционира.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък коментира слабостите в закона. Според него има спорни моменти в него и е имало нужда от повече дебати.

"Първият проблем е, че липсва формулировка какво е "къмпингуване". Текстът така е неработещ, защото не се знае какво е "къмпингуване". Ами "нощуване"?", запита Байрактаров.

"А на Джулай морнинг хората ще са нарушители, само защото са изразители на свободното мислене? Искахме дебат, но ГЕРБ решиха набързо да се вземат решенията", допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase