Снимка: кадър Facebook

Колко струва един човешки живот? Безценен е, вероятно ще кажете и принципно няма да сгрешите. Но един лекар, д-р Божков, е оценил живота на 40 лева.

По-надолу ще видите едно възмутително видео, показващо (надяваме се) един частен случай. С няколко думи: мъж търси сметка от лекар, работещ в кабинет по неотложна медицинска помощ, отказал преглед на жена му, тъй като тя не иска да плати 40 лв. за прегледа. Жената е здравноосигурена, но това няма значение. Доктор Божков не работи със Здравната каса, въпреки че е в кабинет по неотложна помощ.

И тук идва основния ни въпрос: Ако д-р Божков наистина не работи със Здравната каса, какво прави в този кабинет, за който се разбира от разговора, че се намира в държавна поликлиника? И още нещо: Какво гласи Хипократовата клетва, за която той така се обижда, когато ядосаният мъж я спомена?

И последно - дори и да не работи със Здравната каса как този лекар е успял да се превърне в чудесен аналог на чиновник? Откога професията, за която се твърди, че е призвание, се принизи на това ниво?

Опитите ни да се свържем с мъжа, направил клипа, засега остават без резултат. Молим, ако имате повече информация по случая, пишете ни.

Благодарим и на автора на видеото, който въпреки абсурдната ситуация е запазил самообладание и не е направил това, което всеки мъж би направил, когато някой застрашава здравето на любимата му.

А ето и видеото: 

Доктор?!?!?

Posted by Лига на простаците on Tuesday, March 1, 2016


За всички, които не могат да чуят видеото с д-р Божков, ето и по-голямата част от него:

- Вие доктор ли сте?
- Да.
- Отвън пише "Неотложна помощ".
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Защото с личните лекари работим до 20 часа.
- Ама отвън пише "Неотложна помощ"! Вие доктор ли сте?!
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Тя не пожела да плати 40 лева. Аз й предложих…
- Ама нали това е неотложна помощ?! Защо трябва да се плаща? С платени осигуровки. Вие какъв доктор сте?
- Доктор Божков се казвам. Обърнете се към директора.
- Ама защо не сте я прегледали?
- Защото тя не желае да плати. 40 лева. Този кабинет не работи със здравната каса. Говорете с доктор Диманов, моля ви. Не с мен, аз съм изпълнител.
- Ама имате пациент, който идва с оплаквания. Щяла да припадне на улицата. Аз идвам от работа. Идва тук, че е най-близо. Личната ни горе в момента не е са смяна. Какъв доктор сте вие тогава, аз не мога да разбера. Защо ви се плаща на вас…
- Това са административни неща, на които аз…
- Не, бе, не можа ли да я прегледаш, бе човек!
- Няма да я прегледам и не желая да…
- Ако тука умре, кой ще бъде виновен? Ей тука ако падне до вратата? А? Кой ще е виновен тогава? За едни 40 лева! Ще забогатеете ли с тия 40 лева, не мога да разбера. Толкова ли струва един човешки живот – 40 лева! Не ви е срам, бе!
- Не мога да…
- Не ви е срам!
- Не може да ме е срам!
- Защо?!
- Не може да ме е срам!
- Доктор ли сте? Дали ли сте клетва? Че не трябва да върнете пациент, който е в нужда. Отвън пише "Неотложна помощ". Пише ли го?!
- Това означава… Вие чел ли сте клетвата?
- Не ме интересува!
- Тогава недейте да говорите за клетвата, като не ви интересува.
- Това нещо няма да го оставя така, да знаете! Ще си понесете последствията.
- Добре! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase