Снимка: Dnes.bg
fallback

Бленувана коледна почивка, скъпи подаръци за най-близките и всичко това в комбинация с предстоящи високи сметки за парно. Традиционно след зимните празници портфейлът ни е рязко се е стопил. Тогава тегленето на кредит звучи като добро решение за някои. Адвокатът Здравка Атанасова обаче се е зарекла да не стига до там.

"Крайна съм, защото условията винаги се променят и не съм сигурна каква сума ще трябва да върна след това. Не са ми ясни нито правата, нито задълженията", обясни Атанасова пред национална телевизия Bulgaria ON AIR.

Изпатили или не, хора като Здравка подхождат предпазливо, когато става дума за пари на заем. Нагледали са се на достатъчно примери от миналото и настоящето.

"Хората не си правят добре сметка и понякога теглят кредити, които са на ръба на възможностите им и може би – културата е ниска", посочи мъж.

Най-често българите задлъжняват именно към банковите институции. Трудно изплащаме и сметките си за мобилен телефон. На опашката се нареждат и разходите за ток, вода и парно, за които пари все не остават.

Представители на колекторските фирми отдават тази тенденция на липсата на спестовна култура и информираност.

"Най-честият проблем, който и ние наблюдаваме е неправилното разпределение на приходите, т.е. хората честно надскачат собствените си възможности.... Не може да изтеглиш заем и да отидеш на почивка, която иначе не би си позволил, защото това утежнява бюджета ти в следващите от 1 до 3 години", заяви Димитринка Гринко от Асоциацията на колекторските агенции.

През последните години се откроява и профил на длъжника. Това са най-често хората с ниски към средни доходи, които нямат възможност, но искат да потребяват повече.

За да не изпадаме в патови ситуации, специалисти съветват: да бъдем по-отговорни, когато взимаме пари на заем. За да ни излязат сметките на края на месеца, е хубаво да си направим бюджет, в които да включим приходите и евентуалните си разходите. Желателно е също да степенуваме задълженията си по значимост.

Вижте още по темата от репортера Милена Енчева и операторът Валери Цветанов във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

ПАЗАРДЖИК

преди 8 години

комшията с висше получава 500 лв в пазарджик.а тоя ми говори за ниска култура майче се получава че тоя има много много по ниска култура дори от ромите -----ромите никога не ползват тези думи

28

Анонимен

преди 8 години

За Бога, братя не плащайте!!!

27

Анонимен

преди 8 години

"Представители на колекторските фирми отдават тази тенденция на липсата на спестовна култура и информираност."Ей това изби рибата! Каква спестовна култура със заплата 400 лв.!? Битието определяло съзнанието. Пък после се чудим, защо някои са с четиристайно съзнание, а други, колкото на боксониера.

fallback