Нова година в Охрид? Доста по-евтино от курортите у нас. Снимка: Булфото

Жителите на Кюстендил все по-често предпочитат да пазаруват в съседните Сърбия и Македония, отколкото у нас. Близостта на границата до двете съседни страни предлага добро съчетание от кратка екскурзия и пазар, а и горивото е доста по-евтино от продаваното в България.

Част от храните и напитките излизат доста по-изгодно в съседна Македония, твърдят жители на граничния Кюстендил и района, а качеството им е много по-добро. Килограм пилешки гърди например струват с около 1 евро по-евтино от магазините у нас. По-евтино е и свинското, и телешкото месо. По-изгодно се купуват и виното, ракията, цигарите, макар че като акцизни стоки има ограничения за внасянето им.

Ако си говорим за хапване в ресторант или механа, тристепенно меню за двама в македонски ресторант излиза около 15 евро, докато у нас е средно над 20. Обслужването е на високо ниво, а порциите обикновено са толкова големи, че половината остава, разказват още кюстендилци пред БТА.

Жители от района на Кюстендил признават, че често отскачат до съседна Македония, основно за храна. В ресторант, близо до границата дори твърдят, че имали и клиенти, които идвали от Кюстендил с такси.

Хората признават, че освен по-евтините цени, ги привлича и качеството на стоката. Например сиренето в магазинната мрежа в близките до границата магазини е от истинско мляко - овче, краве и смес, и излиза около 7-8 лв./кг, а кашкавалът - около 10 лева.

Хит сред домакините в Кюстендил е и македонското брашно, което струва около 1,50 лв. за кг. Олиото е около 3 лева бутилката, но за сметка на това е много по-добро от нашето, твърдят кюстендилци.

Редовно от Македония се пазарува и ракия. Домашната по битаците е по 4-4,50 лв. за литър. Често се купуват и лекарства, тъй като някои са по-евтини, отколкото в българските аптеки.

Кюстендилци ходят на пазар и зад другата граница - тази със Сърбия. По-евтино от Сърбия могат да се купят кори за баница, яйца, кетчуп, доматено пюре, захар, шоколад. Таблетките за миялна машина и зимните гуми за кола също излизат на сметка. Наполовина, и дори по-евтино, пък излизат български акумулатори за кола.

Сърбия и Македония са предпочитани дестинации за кюстендилци и по време на празници. Според туроператорите, основната причина за този избор са късите разстояния и по-ниските цени.

"В Охрид например за Новогодишните празници, стойността на три нощувки със закуски и три вечери, в които е включена и новогодишната, заедно с транспорта, излизаха около 325 лева. Същите оферти в зимните курорти в България не паднаха под 450 лева, разказаха от туроператорски фирми в града.

Най-изгодно обаче остава пълненето на резервоарите с бензин в съседна Македония. Хората от района на Кюстендил често прескачат до бензиностанциите в най-близките градове Крива паланка и Куманово. Въпреки че бензиностанциите от двете страни на границата - у нас и при съседите - са на една и съща верига, цените се разминават значително, отбелязват шофьори пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase