Снимка: Bulphoto, архив
fallback

Загубите на българският транспортен бизнес от блокадата на границата ни с Гърция тепърва ще се изчисляват, но по предварителни данни те са за над 10 милиона евро, пресметна пред БНТ Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Oще по темата

Той бе категоричен, че ще се търсят варианти за компенсиране на тези загуби, сред вариантите е завеждане на искове срещу гръцките фермери в гръцки съд и позоваване на форсмажорни обстоятелства за помощ от Европейския съюз.

"Все пак се радваме, че не се стигна до по-сериозни сблъсъци при тази блокада, добре е че вече се пропускат камионите", каза още представителят на превозвачите.

Според него, ако се стигне до пропускане на камионите по график в следващите дни, това ще оскъпи превозите, но все пак е някакво решение.

Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира, че са изследвани всички случаи, в които има такива стачки във Франция, Исталия, Испания и до момента не са намерили случай, в който превозвачите да са компенсирани.

Въпреки това обаче министърът беше категоричен, че ще бъдат търсени начини да бъдат компенсирани българските превозвачи.

"Проблемът е, че стачката им е незаконна, на практика няма към кого да бъдат предявени искания, тъй като самата официална гръцка власт казва, че нещата са извън нейн контрол. Не могат и да носят отговорност за поведението на фермерите в случая. Ще търсим консултации с юристи да видим какво може да се направи", отсече той пред bTV.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

vot42

преди 8 години

Ако нашите превозвачи се бяха организирали и затворят гръцката граница,тогава гръцките фермери щяха да си седнат на задниците.Една голяма част от продукцията,която се изнася за ЕС,включително и за България е селскостопанска! Погледнете по нашите магазини,колко са гръцките плодове и зеленчуци,зехтин и др.стоки,които се продават! Само че,нашите автомобилни превозвачи са страхливи и не могат да се организират!?

19

Наблюдател

преди 8 години

Превозвачите сами са си виновни, като немогат да се организират помежду си за аналогични действия. Докато е така компенсации ще видят на "кукув ден"! Византииските изцепки да не би да са за първи път!

18

Стоян

преди 8 години

От цялата дандания превозвачите ще пият по една студена вода,и ще получат от трите най дългото.И за малаките ще бъде същото.

fallback