Снимка: архив, Булфото

След седмица почти пролетно време, снегът отново заваля и покри страната.

За изминалата вечер най-много сняг е валял в Габрово, Ловеч, София, Стара Загора, Враца и Разград.

Синоптиците ни го обещаха, но какво свършиха пътните управления из страната?

София

Столичната община се похвали, че 80 снегорина са на терен и ринат навалелия сняг от трасетата на обществения градски транспорт, основните улици и стръмните участъци.

Машини на АПИ правят и обработки със смеси срещу заледяване на основните пътни платна.

Към момента продължава снегопочистване в районите Връбница, Панчарево, Витоша, Лозенец, Овча купел.

Пловдив


Мокри са пътните настилки в регионa, обстановката е нормална, като повечето пътища са почистени. Температурата на магистрала "Тракия" е минус 3 градуса.

Проходът Троян-Кърнаре е затворен за всички МПС-та. Въведена е временна организация на движението по пътя Плодовитово-Първомай-Асеновград. Там е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Пътят Белица-Загражден-Давидково също е затворен за движение поради разрушена настилка.

Бургас

Мокър сняг вали в областта, пътните настилки са мокри и хлъзгави. Няма затворени пътни участъци. Видимостта е добра, като температурите са от минус 2 до плюс 3 градуса.

Днес трафикът в морския ни град е интензивен, като е натоварено движението по централните улици и възловите кръстовища на града. Потокът от автомобили е в посока от големите комплекси към центъра на Бургас.

Варна

Пътните настилки в морската ни столица са мокри и хлъзгави, но в града не вали сняг, а дъжд. Температурата във Варна към този час на деня е 1 градус, облачно е.

По-интензивно е движението по централните улици и булеварди, но не се наблюдават задръствания. Няма въведени ограничения по автомагистрала "Хемус".

По част от пътя Кранево-Варна е въведено ограничение на тежкотоварното движение и скоростта, поради свлачище.

Сливен

В областта вали сняг, като товарните автомобили трябва да се движат задължително без ремаркета и полуремаркета през проходите Печинско и Рожен, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ).

Кюстендил

Пътните настилки в областта са мокри, на места заснежени и хлъзгави. По-интензивен е валежът в планините, в районите на "Стражата" и Гюешево.

Екипи на фирмите за зимно поддържане почистват и обработват настилките. Няма въведени ограничения за движението на моторни превозни средства заради зимната обстановка в региона. Трафикът навсякъде е слаб.

Велико Търново

И тук вали сняг, като е заснежена пътната настилка на прохода Шипка. Настилките в останалата част от областта са мокри. Почиства се и се опесъчава.

Общо 31 автомобила на Областното пътно управление са работили тази нощ на територията на областта. Няма затворени пътни участъци. Температурата на въздуха е от минус 4 градуса на Шипка до 5 градуса в областта.

Търговище

Близо 30 машини обработват настилките срещу заледяване в областта. Пътищата са мокри, частично заснежени, почистени, обработени и опесъчени.

Снежната покривка в региона е около 2 см. В цялата област вали сняг, температурата е от 0 до 2 градуса. Котленският проход е отворен, повишена е обаче опасността от падащи камъни в прохода "Боаза".

Разград

41 машини почистват и обработват пътищата в областта. Настилките са обработени с луга и сол. Снежната покривка в региона е от 6-7 см, в района на Разград до 12 см в посока Кубрат и Исперих. Продължава да вали сняг, но с по-слаба интензивност.

Движението се осъществява при зимни условия. Няма въведени ограничения по пътищата. Времето е облачно, температурата е от 0 до 2 градуса.

Пазарджик

30 машини почистват и обработват пътищата в областта. Новата снежна покривка в планинската част на региона е между 10 и 24 сантиметра, пътищата са проходими при зимни условия.

На пътя Батак - Доспат е въведено ограничение за товарните МПС, които трябва да са без ремаркета и полуремаркета. На пътя Белово - Юндола до края на зимния сезон е забранено преминаването на автомобили с тегло над 12 тона. За тях е определен обходен маршрут през Белово - главен път I-8 - Септемврийски ханчета - Варвара - Велинград - Юндола и обратно.

Силистра

22 машини обработват пътищата в областта. Сняг вали на територията на общините Дулово и Тутракан. Пътищата са мокри и заснежени. Движението се осъществява при зимни условия.

Времето е облачно, температурата на въздуха е от минус 1 до 2 градуса. Няма ограничени или затворени пътни участъци.

Шумен

Сняг вали на територията на област Шумен, пътищата са мокри и хлъзгави. Обработването на настилките е започнало още през нощта и в момента специализирана техника е на терен. Движението се осъществява при зимни условия.

Няма въведени ограничения в движението, няма информация за закъсали автомобили или бедстващи хора.

Върбишки проход остава затворен за всички пътни превозни средства. Без ограничение е движението през Ришки проход. Опасност от падащи камъни има по пътя Шумен- Карнобат.

Препоръчва се на водачите да се движат с повишено внимание и да тръгват подготвени за зимната обстановка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase