Снимка: архив, БулФото

Жена хвърли от терасата на жилището си в Добрич плик с 5975 лева на телефонни измамници, съобщиха от МВР.

По позната схема на домашния телефон на потърпевшата /62 г./ се обадил мъж, който се представил за служител на МВР.

Мнимият полицай обяснил на жената, че парите трябва да бъдат предадени на непознат мъж, за да бъдат задържани телефонни измамници. Малко след разговора потърпевшата приготвила парите и ги хвърлила от балкона на апартамента си в жилищния комплекс "Добротица".

В Шумен пък успяха да предотвратят три опита за подобни измами по телефона в рамките на 15 минути.

Схемата е с "криминалисти", които уж са засекли телефонен разговор и молят гражданите за съдействие при залавяне на измамниците.

Само за 15 минути трима души са потърсили съдействие от полицията и благодарение на съобразителността си да потърсят съвет от оперативния дежурен и чрез телефон 112 не се е стигнало до измами. И тримата съобщават, че на домашните им телефони звънят хора с познатите сценарии за изгодни климатици, радиатори и пратки от чужбина.

След колебание от страна на потенциалната жертва следва второ обаждане, в което измамниците се представят за криминалисти от районното управление. Под предлог, че искат съдействие при залавяне на измамниците насочват хората да хвърлят това, което са им искали, като им се обяснява, че те ще правят засади и ще ги задържат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase