Снимка: в. Монитор

Жителите на цял пловдивски квартал скочили в защита на статуята на Исус Христос, с която е емблематично познат в цялата страна бившият хотел на Ванко 1 в Пловдив.

Хора от квартал "Гладно поле" направили подписка, в която обяснявали, че статуята, макар и католическа, била донесла само добрини на квартала. Те настоявали скулптурата да не бъде махана от сградата, съобщи в четвъртък при посещение на новия Център за управление на трафика в сградата кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той уточни, че инициаторите на подписката потърсили за съдействие и съкварталеца си Иван Стоянов, който е шеф на общинската фирма "Чистота", но той не се подписал на исканията им, обясни градоначалникът.

"За първи път чувам за подписка в защита на статуята на Исус Христос. Аз живея в този квартал и наистина не знам да има подписка", отрече през смях обаче самият Иван Стоянов пред "Монитор". 

Дилемата дали статуята на Христос да бъде оставена върху бившия хотел, или да бъде премахната, стои в публичното пространство от поне година и половина.

Първоначалните планове на администрацията бяха да махнат Исус Христос от покрива, като дори се обсъждаше как статуята щяла да бъде дарена на община Раковски.

Първите индикации, че статуята ще бъде бранена от живеещите наоколо, се появиха още през миналия август. На 25 август м.г. кметът Иван Тотев и зам. министърът на МРРБ Деница Николова дадоха старт на изграждането на центъра за управление на трафика.

Тогава към градоначалника се приближили двойка възрастни хора, които му казали, че кварталът иска католическата скулптура да не бъде премахвана.

"Моля ви се, не махайте статуята на Исус Христос", помолили те кмета Тотев, който в крайна сметка решил да се съобрази с желанията на живеещите в района.

В момента в бившия хотел на Ванко 1 е разположен Центърът за управление на трафика, а на първите етажи до няколко месеца трябва да се премести и районната администрация на "Източен". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase