Снимка: bTV

Студ и стара техника - това е ситуацията в Центъра по хемодиализа в Ловеч. Пациенти прекарват часове при тези опасни за здравето им условия.

През последните дни пациентите измерват температура от 16 градуса, което е противопоказно за хората с нисък хемоглобин например.

"Много е студено, а лежим по 4 часа. Откакто сме подали сигнала преди 2 дни, само с 2 градуса се е вдигнала температурата", обясни пред bTV пациентът Мариан Георгиев.

По думите мун сега са включени допълнително електроуреди, които преди това били забранени. Пациентите сами предложили да си носят отоплителни уреди, но от болницата не им разрешили.

Пациентите критикуваха и остарялата техника в Центъра.

"В момента единият апарат за диализа работи, а другият от доста време не работи, няма средства да се ремонтира", допълни Мариан Георгиев.

"От 3 години и половина съм на диализа. Когато дойдох, работеха 8 апарата и имаше един резервен, в момента работят 5", разказа Станислав Стефанов, друг от пациентите.

"Часовете на един апарат са 30 000 и всички са ги минали, с изключение на един. Вече са за брак. По празниците нямаше най-обикновени системи, взимаха се от други центрове", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase