Снимка: Кадър bTV
fallback

Игла в парче вакуумирано филе намери мъж от Сливен. Живко Желев купил продукта от кварталния магазин за своята бременна дъщеря.

Когато мъжът се прибрал и го срязал, открил неприятна изненада.

"Аз се питах откъде е тази игла и веднага се обърнах към Агенцията по храните, казаха ми, че е попаднала при поставяне на някакви добавки, които са към флейката, но такива прибавки днес излезе от производителя, че няма поставени", обясни мъжът пред bTV.

Фирмата, за която мъжът говори, всъщност не била производител. Тя купувала готови разфасовки и ги опушвала, след което ги препродавала на складове на едро.

От кланицата до потребителя този продукт минава през девет посредници. Фирмата, чието име е написано на етикета, е шестият поред, затова нейният собственик отказва да поеме отговорност.

"Аз не се чувствам нито виновен, нито иглата съм я поставил аз. Откъде е дошла тази игла, не мога да ви кажа", посочи собственикът на фирмата Иван Воденичаров.

"Месото тръгва от някоя ферма, в която може да са инжектирали, после в кланицата, после в месопреработвателното предприятие, където се транжира, и месото е внос от Франция", обясни той.

Желев обаче е категоричен, че иглата не може да идва от Франция. Все още не е ясно дали металната игла е за инжектиране на месото и откъде е дошла.

Според Илонка Аврамова, предсeдател на Асоциацията на месопрeработвателите иглата най-вероятно е от машина, която е инжектирала разтвор в месото.

"Във варено-пушеното месо се инжектира саламура, която го овкусява, окрехкотява и го прави готово за консумация след термичната обработка", разясни тя. По думите й това не е вредно.

Целта е да може да се яде. Месото принципно е безвкусно и ако се опуши, без да е киснато в саламура или инжектирано, ще стане сиво и жилаво, посочи Аврамова.

Всички манипулации, които се правят в месопреработвателните цехове, са разрешени и безвредни, категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

The old

преди 8 години

"От кланицата до потребителя този продукт минава през девет посредници.."Това е проблема на нашето потребление и цените - нормално в цял свят има максимум 3-4 нива: производител, дистрибутор (търговец на едро) , търговци на дребно - клиент! Ау нас ... всеки си слага по нещо ... е, девет посредници ?

28

mm

преди 8 години

Това беше най-*** нещо което съм чел някога. Тази мома иска да каже че месото само по себе си не е вкусно, жилаво и сиво е :) т.е ако не сложиш саламура в месото, не става за консумация. Значи всички хора които си правят филе елена, пържоли и каквото и да е друго, са го правели грешно досега. Не добавят саламура...ти да видиш.

27

Демокрация

преди 8 години

Инжектирали какво ли не, ами така е при демокрацията и пазарната икономика. Вие нещо друго ли очаквахте?!

fallback