Снимка: Кадър bTV

Игла в парче вакуумирано филе намери мъж от Сливен. Живко Желев купил продукта от кварталния магазин за своята бременна дъщеря.

Когато мъжът се прибрал и го срязал, открил неприятна изненада.

"Аз се питах откъде е тази игла и веднага се обърнах към Агенцията по храните, казаха ми, че е попаднала при поставяне на някакви добавки, които са към флейката, но такива прибавки днес излезе от производителя, че няма поставени", обясни мъжът пред bTV.

Фирмата, за която мъжът говори, всъщност не била производител. Тя купувала готови разфасовки и ги опушвала, след което ги препродавала на складове на едро.

От кланицата до потребителя този продукт минава през девет посредници. Фирмата, чието име е написано на етикета, е шестият поред, затова нейният собственик отказва да поеме отговорност.

"Аз не се чувствам нито виновен, нито иглата съм я поставил аз. Откъде е дошла тази игла, не мога да ви кажа", посочи собственикът на фирмата Иван Воденичаров.

"Месото тръгва от някоя ферма, в която може да са инжектирали, после в кланицата, после в месопреработвателното предприятие, където се транжира, и месото е внос от Франция", обясни той.

Желев обаче е категоричен, че иглата не може да идва от Франция. Все още не е ясно дали металната игла е за инжектиране на месото и откъде е дошла.

Според Илонка Аврамова, предсeдател на Асоциацията на месопрeработвателите иглата най-вероятно е от машина, която е инжектирала разтвор в месото.

"Във варено-пушеното месо се инжектира саламура, която го овкусява, окрехкотява и го прави готово за консумация след термичната обработка", разясни тя. По думите й това не е вредно.

Целта е да може да се яде. Месото принципно е безвкусно и ако се опуши, без да е киснато в саламура или инжектирано, ще стане сиво и жилаво, посочи Аврамова.

Всички манипулации, които се правят в месопреработвателните цехове, са разрешени и безвредни, категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase