Снимка: БТА

След обилния снеговалеж критично остава положението с пътищата в Северна България. Най-критично е в общините Силистра, Разград и Шумен. Там има големи открити пространства и много силен вятър, обяви пред Нова тв шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

По думите му момента в тези общини има снежна виелица, която ограничава видимостта до почти нулева.

Още по темата
Именно затова е затворен главният път от Шумен към Силистра и пътят от Русе към Варна в участъка до Шумен.

В посочените райони има ограничение за тежкотоварни камиони. Това важи и за участъка от магистрала "Хемус" между Шумен и Варна, където има ограничения за превозни средства над 12 тона.

Десетки училища в страната остават затворени заради тежката зимна обстановка. Дървената ваканция ще продъжи до три дни. Най-дълго ще почиват учениците в общините Добрич, Силистра, Исперих както и в каварненските села Вранино, Раковски и Септемврийци. Два дни ще е дървената ваканция в Плевен и Разград.

В понеделник няма да учат и децата в Търговище, Шумен, Велики Преслав, Самуил, Кубрат, Цар Калоян и Завет. В Област Русе също няма да има учебни занятия, изключение ще има единствено за учениците в града.

Над 1000 населени места в страната останаха без ток заради аварии по електропреносната мрежа. Причината за това е мокрият сняг, който събори стълбове, скъса електропроводи и счупи изолатори.

На тъмно бяха 160 населени места, които получават ток от EVN, над 400 бяха тези на територията на ЧЕЗ и още 397 - абонати на Енерго Про.

Най-сериозен беше проблемът във Врачанско, където от 123 селища 101 останаха изцяло или частично без ток.

От всичките 350 екипа по отстраняване на аварии в областта работят 36.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase