Снимка: архив Булфото

Пловдивски бизнесмени дариха половин милион лева за почистване на уникалните стенописи на централната църква в Бачковския манастир, където е чудотворната икона на Богородица.

"Спонсорите желаят да останат анонимни. Очаквам до края на януари да получа разрешение от министерството на културата за реставрацията и благословията на Светия Синод", обяви игуменът архимандрит Симон, цитиран от "24 часа".

Възстановяването на фреските ще започне през май-юни догодина. Това е второто им почистване. Първото е направено през 1983 г. от чешки специалисти. Сега работата ще бъде поверена на проф. Григор Григоров, който върна блясъка на Боянската църква.

Очакванията са реставрацията в централния храм на Бачковския манастир да продължи 2 г. Докато трае ремонтът църквата няма да бъде затваряна. Чудотворната икона ще остане на мястото си и вярващите ще могат да се помолят пред нея.

Миналото лято завърши почистването на стенописите в храм "Св. Никола", който се намира в южния двор на манастира. Всички вътрешни и външни сцени там са нарисувани от Захари Зограф през 1840 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase