Снимка: bTV

Протестите срещу новоизбрания кмет на село Семчиново Димитър Джамов продължават и днес - в първия му работен ден. Тази сутрин пред кметството в селото отново се събраха групи от българи и роми. И за пореден път се наложи полицаи да съпроводят кмета до кабинета му.

Джамов се затрудни да опише правата и задълженията си като кмет на населеното място, но обеща пред bTV "да ги научи”.

Още по темата

Новият кмет на селото заяви, че първото нещо, с което смята да се захване в новата си позиция, е да построи космическа станция в селото, за да може Семчиново "да лети в Космоса". По думите му "след като вече си имаме канализация и асфалт, само това ни остана”.

Според ромите в Семчиново при предишното управление те са били подложени на расова дискриминация. Въпреки желание му да обедини селото, кметът каза, че би оставил спорещите "да повикат, да си изкарат енергията”.

Една от протестиращите българки обърна внимание на начина, по който новият кмет говори за съселяните си – като за "моите” хора – тези от ромската махала, и "другите”. Тя попита Джамов колко българчета са пребили неговите хора от махалата. Отговорът на кмета бе, че това са единични случаи.

Според Джамов цели 32-ма българи са гласували за него, а населението на селото е над 800 души. Над 500 от тях обаче са роми.

"Не сме се продавали. Димитър е достоен за кмет. В момента му завиждат. Досега нашата махала беше лишена. Очакваме хубави неща сега", защити го ревностно една от ромките.

Кметът каза, че месечните му доходи възлизат на около 2000 лв., като произходът им е от "частен бизнес". Разказа, че магазинът, който притежава е законен,"дори с акт 16".

По думите на Димитър Джамов в ромската махала в селото няма нито една незаконна постройка.

Някои от събралите се българи отказаха да зададат въпроси на новия кмет. По думите им "няма значение той какво говори, нали започна проверка вече”. Те разчитат на започналата проверка от "Икономическа полиция” към МВР-Пазарджик да установи дали са основателни подозренията им, че кмета има незаконен бизнес и доходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase