Снимка: Dnes.bg

Децата в някои от детските градини са подложени на системен психически и физически тормоз, отчитат експерти от Пловдив. Сигналите в Агенцията за „Закрила на детето” за подобни случаи не са единични.

"В разговор с детето причината за проблема става ясен", признават от пловдивския отдел.

Заради зачестилите инциденти в забавачниците с тормозени деца, един от които се случи тази седмица в столична забавачница, в която устите на децата бяха лепени с тиксо от учители, се обсъжда идеята за въвеждането на камери за видеонаблюдение.

Още по темата

5-годишният Кристиян беше надран и влачен по земята в пловдивска детска градина, защото не искал да изяде филия с кашкавал.

"Едно видеонаблюдение би предотвратило подобни инциденти", твърди пред Dnes.bg бащата на детето – Тодор Атанасов.

От Агенция "Закрила на детето" са категорични, че камери в детските градини трябва да има, но при ясни условия за използването им.

"Обсъжда се идеята за монтирането на камери в детските градини, за които има сигнали за насилие спрямо децата, но трябва да се гарантира тяхното лично пространство", категорична е Марияна Стоянова, която е главен експерт в Агенция "Закрила на детето" в Пловдив.

"Препоръчително е монтирането на видеонаблюдение в детските заведения, където има риск от насилие или злоупотреба с цел неговата превенция и то трябва да бъде поставено при строги правила”

Експертите по сигурността твърдят, че наблюдението на камерите трябва да се прави от външни лица и е важно кой ще има достъп до записите.

"Когато има постъпила жалба или сигнал записите трябва да се извеждат по определен начин, но в никакъв случай не трябва да се случва от ръководството на детската градина, защото има опасност да бъдат изтрити с цел прикриване на нарушението", заяви Александър Апостолов, който е експерт по сигурността и управител на охранителна фирма в Пловдив.

Справка показва, че камерите за видеонаблюдение са помогнали за разкриването на няколко престъпления в центровете за деца лишени от родителски грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase