Снимка: архив Булфото

Шокиращи методи на възпитание излязоха на светло в държавна детска градина в София. Учителка залепила устата на две момченца с тиксо, защото говорели докато рисуват. Едното от децата било със специални образователни потребности. Ужасната история разказа пред БНР майка на момиченце, станало свидетел на насилието.

Детската градина е 80 ДКЦ “Приказна Калина“ в Красно село. Майката Веселина Йорданова призна, че заведението се ползва с добро име. Сградата е реновирана, има басейн. 4-годишната й дъщеря започнала да ходи там миналата седмица.

“На третия ден взех детето много притеснено. То се разплака в двора на градината, защото госпожа Димитрова залепила устата на две момченца, тъй като говорели докато рисуват“, разказа майката.

Тя веднага сигнализирала директорката, чиято първоначална реакция била да се усъмни дали момиченцето казва истината. Но майката е категорична, че вярва на детето си. То разказало, че тиксото било оранжево, а когато разказвало историята изпаднало в истерия.

Въпреки съмненията си, директорката направила проверка на случая и тя потвърдила разказа на момиченцето. Ръководителката обяснила, че едно от децата било със специални образователни потребности и според майката оправдала методите.

Веселина не знае дали родителите на пострадалите деца са наясно със случката. Тя обаче отказала предложението на директорката да премести детето в друга група и го отписала от детската градина. Преди това попитала ръководителската може ли да й гарантира, че в друга група няма да има подобни методи, а тя отговорила с вдигане на рамене.

Майката сподели и други разкази на дъщеря си. Според тях учителката заплашила децата, че ако си махнат тиксото от устите, няма да ги върне на родителите им. Същото щяло да им се случи и ако не слушат. В този случай можело да ги даде и на полицията.

“Много хора се чудят защо се занимавам с този случай при положение, че детето ми не е пострадало. Но да присъстваш на насилие също е насилие“, категорична е майката.

Тя разказа, че след случката дъщеря й сънува кошмари. “Буди се през нощта и ми казва: “ Мамо, сънувам, че умирам в детската градина“, обясни майката.

Веселина Йорданова обясни, че ще върне детето си в полудневна забавачка в читалището в Красно село. Майката даде лъч надежда след ужасяващата история и похвали читалището като добър пример за общинска институция.

Коментари Напиши коментар

63

Вероника

преди 6 години

До 78 По Вашата логика и учителката има мъж, син, които пък да се саморазправят с бащите. Абе хора, полудяхте ли? Аз също съм учителка, не одобравям методите на колежката, не одобравям насилието изобщо, но след като самите вие коментирате по подобен циничен и агресивен начин някава недоказана случка в столична детска градина и дали изобщо това не е напудрена и нагласена история с цел да се подрони авторитета на детската градина и учителите, какво да очакваме от вашите деца?...

62

Анонимен

преди 6 години

нямат ли тези деца бащи, които да хванат голямото тиксо, да й налепят на мършата устата и после няколко шутарки в бъбреците, да видим след тва ше лепи ли пак?

61

да бе

преди 6 години

Сънувала че умирала , дрън дрън...много знае едно 4 годишно какво е да умреш , че и да се страхува от това...ако пък случайно знае то явно родителите му за тези 4 години от живота му само за това са говорили и са го ужасили ....глупости....иначе това с тиксото е брутално...