Снимка: архив Булфото

Шокиращи методи на възпитание излязоха на светло в държавна детска градина в София. Учителка залепила устата на две момченца с тиксо, защото говорели докато рисуват. Едното от децата било със специални образователни потребности. Ужасната история разказа пред БНР майка на момиченце, станало свидетел на насилието.

Детската градина е 80 ДКЦ “Приказна Калина“ в Красно село. Майката Веселина Йорданова призна, че заведението се ползва с добро име. Сградата е реновирана, има басейн. 4-годишната й дъщеря започнала да ходи там миналата седмица.

“На третия ден взех детето много притеснено. То се разплака в двора на градината, защото госпожа Димитрова залепила устата на две момченца, тъй като говорели докато рисуват“, разказа майката.

Тя веднага сигнализирала директорката, чиято първоначална реакция била да се усъмни дали момиченцето казва истината. Но майката е категорична, че вярва на детето си. То разказало, че тиксото било оранжево, а когато разказвало историята изпаднало в истерия.

Въпреки съмненията си, директорката направила проверка на случая и тя потвърдила разказа на момиченцето. Ръководителката обяснила, че едно от децата било със специални образователни потребности и според майката оправдала методите.

Веселина не знае дали родителите на пострадалите деца са наясно със случката. Тя обаче отказала предложението на директорката да премести детето в друга група и го отписала от детската градина. Преди това попитала ръководителската може ли да й гарантира, че в друга група няма да има подобни методи, а тя отговорила с вдигане на рамене.

Майката сподели и други разкази на дъщеря си. Според тях учителката заплашила децата, че ако си махнат тиксото от устите, няма да ги върне на родителите им. Същото щяло да им се случи и ако не слушат. В този случай можело да ги даде и на полицията.

“Много хора се чудят защо се занимавам с този случай при положение, че детето ми не е пострадало. Но да присъстваш на насилие също е насилие“, категорична е майката.

Тя разказа, че след случката дъщеря й сънува кошмари. “Буди се през нощта и ми казва: “ Мамо, сънувам, че умирам в детската градина“, обясни майката.

Веселина Йорданова обясни, че ще върне детето си в полудневна забавачка в читалището в Красно село. Майката даде лъч надежда след ужасяващата история и похвали читалището като добър пример за общинска институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase