Снимка: архив Булфото

Гонката с автомобили е на път да се сдобие с официално определение. Дефиницията е внесена в парламента с нови промени в Закона за движение по пътищата. Техен автор е депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Още по темата

В Народното събрание има внесени още няколко проекта за промени, свързани с гонките. Те са част от големия пакет мерки, предложени от МВР и входирани от ГЕРБ.

Направената за първи път дефиниция на гонката представлява изречение от осем реда.

"Нерегламентирана надпревара между моторни превозни средства /гонка/ представлява съревнование между две или повече моторни превозни средства по път за обществено ползване, без за това да е налице разрешение на администрацията, стопанисваща пътя, при което моторните превозни средства потеглят или едновременно и се състезават кое първо ще достигне до предварително определена цел, или потеглят на интервали и се отчита времето, за което всяко от тях изминава дадено разстояние с цел постигане на най-бързо време или достигане до определена цел", определя я Славов.

С промените си той предлага и още по-сериозно затягане на някои наказания. Така например той иска отнемане на книжката преди съдебно решение до уточняване на отговорността на шофьора, ако е участвал в гонка, блъснал е човек или е превишил скоростта с над 50 км/ч в населено място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase