Снимка: архив Булфото
fallback

Движението с висока скорост лишава шофьора от възможността да реагира адекватно в определена ситуация. Високата скорост убива, заяви пред Нова телевизия бившият директор на КАТ-Пътна полиция Алекси Стратиев.

Според него броят на жертвите и ранените в катастрофи отново започва да се покачва, защото последните две години са били загубени по темата за пътната безопасност – като визия, като контрол.

"Най-важно е да се спазват правилата. Те са писани за хората. Важат навсякъде по света. Но у нас те не се зачитат", коментира още Стратиев.

Той призова за въвеждането на по-сериозни санкции, особено за системни нарушители.

Днес започва и кампанията "Шофирай отговорно и толерантно". Инициативата се провежда за от 2012 година насам и основната й цел е да понижи агресията по пътищата и да запази живота на децата.
 
В рамките на акцията автомобилите ще бъдат проверявани по-често, а изрядните щофьори ще получават поощрителни награди – антистрес топки.
 
Кампанията ще продължи до 25 септември и този път ще обхване София-област, София-град, Видин, Враца и Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Вихър

преди 8 години

Стига с тези показни акций!!! Огледайте се само колко много нарушения стават пред очите на катаджийте, които се движат в трафика, уж за респект, а те не реагират!? Дори в много случай си говорят по телефона докато шофират!? Ако започнат съвестно да си вършат работата постоянно, чак тогава можем да се надяваме положението да започне да се подобрява!!!

29

Анонимен

преди 8 години

За да се оправим трябва да се смени начинът на мислене - от неработещия катаджийски начин - по-високи санкции след катастрофите, още по-високи, още ..., още ..., още ...., трябва да преминем към нормален начин на мислене - КАТ трябва да изпълнява закона по такъв начин, че на шофьорите и през ум да не им минава, че могат да нарушават правилата. С други думи акцента е преди нарушението, а не санкции след като е станала катастрофата, както е сега.

28

Анонимен

преди 8 години

Нарушаването на правилата е следствие, а не причина. Причината е в бездействието на КАТ, от което следват всичките неща които се изброили - шофиране пиян, шофиране без книжка, шофиране с превишена скорост и т.н. Пълна глупост е да се твърди, че трябвало култура, възпитание, манталитет и т.н. все неща, които са следствие, а не причина.

fallback