Снимка: Булфото, архив
fallback

Шумните ромски тържества в Пазарджик са на път да взривят социалния мир в града. Най-много се оплакват хората, които живеят близо до ромския квартал.

Те готвят и бунт, защото са подложени на тормоз. Освен това се заканиха, че ще съдят България в Страсбург заради ужаса, на който са подложени. Оплакват се, че дори и при затворени прозорци чуват музиката, която озвучава квартала всеки ден от 16 до 22 часа.

Те недоумяват към кои институции да се обърнат, тъй като непрекъснато си прехвърлят отговорността. От полицията казват, че общината трябва да им нареди, от общината казват, че си има полиция.

"Няма живот в тоя квартал", оплака се пред Нова тв жена, която живее в блок до махалата. Ромите от своя страна отричат това да е вярно. 

"Не може да има булка и да не се свири, музиката е в ресторанта", отсече собственик на ресторант в махалата. "Българите като не правят сватби, циганите ще правят, не може да има сватба без музика", продължи той.

"До месец април тази година ромските празненства създаваха проблеми на гражданите. Тогава Общинският съвет прие нова наредба за опазване на обществения ред, в която място намериха текстове, изключително рестриктивни по отношение на шума. След влизането ѝ в сила не е издадено нито едно разрешително за тържества на открито", уточни зам.-кметът на Пазарджик Петър Петров.

Правят се съвместни проверки с полицията по заведенията. Проблемът бил, че в две от тях, които са на открито, т. нар. летен тип, все още се вдига шум. Те са санкционирани съгласно наредбата, но повтарят нарушенията. Затова предстоят допълнителни мерки спрямо работата им. Тази година все още не са извършени замервания на шума в града. Такива тепърва предстоят. 

От полицията обясниха, че от началото на годината до момента само в ромския квартал "Изток" са съставени 37 акта за нарушаване на обществения ред. Санкциите варират до 2 500 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

xx

преди 8 години

за 1 час се решава въпроса с шума... ама няма закон и власт да следи за спазването! шум...проверка на документи от полицията и спиране на помощите на всички нарушители на местопроизшествието :) както и 15 год. присъди за секс с непълнолетни...Айшето като не каже кой е бащата отива в Сливен за 15 години зад решетките,децата в социални домове до 18 годишна възраст за да ги възпитават там след като ци*аните не могат и ето ви интеграцията :)

57

Анонимен

преди 8 години

Всеки ден в дома на лелята на майка ми не можеда си кажеш две думи и защо :ето го и отговарът силната музика ами питате ли хората който с малките деца който живеят на близо до тяхния квартал ане само те някой не могат да заспят от тях

56

само така

преди 8 години

Не може само престъпниците и нарушителите на закона да се жалват,идва време понякога и жертвите на тормоз да се жалят,но *** ,които дърпат конците на тези лицемерни институции няма да им обърнат внимание-целта е само права на престъпниците и антибългарите за да има хаоси разграждане на държавността.Сорос им е наредил какво да виждат и какво не.

fallback