Снимка: bTV

Траяна Маринова е изживяла живота си в село Згориград до Враца. 73-годишната жена е отгледала там децата си, но преди няколко месеца получава съобщение от съдия изпълнител, че единственият ѝ дом предстои да бъде продаден от банката. И така жената се изправя пред съвсем реалната опасност на 73 години да остане на улицата.

Къщата й била заложена преди години за изтеглен кредит, които обаче е неизплатен. Траяна никога не е виждала мъжа, който е изтеглил парите. Оказва се обаче, че големият ѝ син се е срещал с този човек и дори му е дал пълномощно. За съжаление, големият син на Траяна вече не е между живите. 

''Ама не е казвал на никой сина ми, че е дал пълномощно на тоя и аз така и 4-5 месеца не можах да го вида какво представлява тоя мъж'', споделя жената пред bTV.

Възрастната жена поема случая в свои ръце. За първи път вижда в банката пълномощното, което нейният син е оставил в полза на Димитър Богданов Димитров, който се оказва, че е строителен предприемач. Тя решава да го потърси.

''И аз, като разговарям с тоя Димитър и му викам, абе, що са не срещна аз с тебе, да те вида, сладкодумен ли си, напои ли го сина ми, наркотик ли му даде, какъв си ти, та ти има синът ми такова големо доверие да ти даде да ми ипотекираш къщата'', казва още баба Траяна.

Жената разбира, че всъщност от 2001 година насам къщата е била нееднократно ипотекирана. Последния път – срещу заем от 30 000. Този заем обаче Димитър не погасява, затова къщата сега е обявена за продан. Предприемачът обещава до средата на август да внесе част от сумата и да спре продажбата на имота, но...

Оказва се че възрастната жена далеч не е единствената жертва на Димитров. Справка в Агенцията по вписванията показва, че пострадалите са десетки. От там обаче са безсилни в случая на Траяна, защото пълномощното е законно, къщата е ипотекирана, а ипотеката не е погасявана. Сега всичко е въпрос на морал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase