Снимка: Архив Reuters
fallback

Опасност от бежанска вълна у нас има, коментира в ефира на България Он Ер експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев. Той не прогнозира скорошно решение на конфликтите в Близкия изток и справяне с Ислямска държава.

По думите му има риск за нас, въпреки че политиците ни убеждават че не е така. Това политическо говорене експертът обясни с наближаващите избори и това, че към хората трябва да се изпращат положителни послания.

"Опасност има, защото дори най-оптимистичните международни експерти казват, че скорошно решение в Близкия Изток и проблема с ИД няма да има. Неравнопоставеността в развитието на различните региони кара много хора да търсят по-добри условия за живот, какъвто се явява Европейският съюз", обясни Тихомир Стойчев.

Според експерта България не е основна цел на мигрантите, тъй като те не са срещнали добри условия у нас.

"Предишните вълни на мигранти у нас срещнаха недобри условия. Ние самите казваме, че имаме нерешени проблеми с бедността и безработицата. Това ги кара да търсят други държави. От Гърция през Македония и през Сърбия е много по-лесно и близко преминаването до западните държави, каквато е тяхната цел", обясни той.

Според него Македония и Сърбия са по-предпочитани дестинации, защото двете страни са по-склонни да изпълняват европейски препоръки.

"Предвид, че са на прага на Европа, по-лесно биха изпълнявали редица принципи, които сега ще им бъдат налагани - да имат по-меко отношение, да изграждат условия. Но основният проблем със справянето им ще бъде пак заради липсата на финансови ресурси", обясни Стойчев.

Той отбеляза и, че у нас има предпоставки за тероризъм, мотивиран на верска основа.

"Ние имаме у нас такива условия, имаме етнически групи, които при това динамично се променят, не без вина на политиците. Много се заигра с етническата карта, религиозната. Когато пускаш духа от бутилката, не знаеш къде отива и не знаеш как да го прибереш и от там идват опасностите", изрази се метафорично експертът.

По думите му бежанската криза много бързо се е разраснала. "През 2014 г. влязоха около 276 хил. души. Една година след това имаше ръст с над 118%. А някои говорят дори за над 300%", коментира той.

Тихомир Стойчев препоръча да се изгради стратегия с ясни цели, но и да може да бъде реално приложима. "Лесно е да преписваме европейски стратегии, но е трудно да се прилагат", отбеляза той.

По думите му в изграждането на стратегии трябва да бъде използван и общественият ресурс. "Има много НПО-та, частни експерти, които обаче не са ангажирани. Научният потенциал също не се използва. Всички институти по социология и политология биха могли да бъдат включени в процеса", препоръча експертът.

Според него атентатът в Сарафово е показал, че не сме подготвени. "За атентата в Сарафово трябваше да има уволнения, наказания. Ние забравихме, че има национален план за противодействие на тероризма", обобщи той.

Чуйте целия разговор във видеото на България Он Ер

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

1

преди 8 години

Хахахахахахахахахахахахахах. *** Българи вижте се къде живеете, дори бежанците бягат от тук, беж да ги няма от България.

45

муспи

преди 8 години

Евреите унищожават главния си враг бялата раса. Те въоръжават всички против всички, защото всичкото оръжие е тяхно, както парите и правителствата. Те и публикуват тези статии, че хората да си мислят каквото и да е, само да не се сещат за тях. Изходът от ада е само един - убиването на евреи! Ако считаме глистите и въшките за хора, то тогава ставаме съучастници на евреите в убиването на истинските хора..

44

Анонимен

преди 8 години

МАЙ НЕ СЛУЧАЙНО НАСОЧВАТ БЕЖАНЦИТЕ ПО ЛИНИЯТА , ГЪРЦИЯ -МАКЕДОНИЯ-УНГАРИЯ!Това са все страни ,с левичарски политически правителства ,малко или много сервилни на Москва!Този път , родствената ни връзка с Турция е на път да ни спаси от масови нахлувания на бежанци.Границата ни се охранява двустранно---от Нас и Турция и вече видяха ,че нема лабаво

fallback