Снимка: bgonair.bg

Роми негодуват от събарянето на незаконните им постройки във варненския квартал "Максуда". След като се хвърляха камъни по полицаите и беше направен опит за опожаряване на една къща, ромите се жалват.

Много от местните жители не желаят и доброволно да изнесат имуществото си от постройките.

"На маймунки ни направиха, сутринта 7 часа! Ние затворници ли сме, какво правят тез хора. Нямат срам ли?, възмути се ром, чиято къща ще бъде съборена.

Той не иска да оставя и детето си при социалните и запита риторично: "За какво да си давам детето, ти ще си дадеш ли детето в дом? Още не е свършил нашият хляб!"

"Ей там на асфалта, ей там на булеварда ще се качим. Стачка ще правим", закани се гневният ром.

Още по темата

"От двайсетина години сме тука. Имаме ток, вода, моята къща не беше барака, тя беше масивна сграда", спомни си друг потърпевш от принудителното събаряне на незаконните къщи.

Той сподели, че някои от вещите му са останали затрупани, други е успял да опази. Къде ще живее обаче той не знае. "Имам другари и приятели, които ще стоят на езерото", обясни той.

По думите му той е съборил още миналата година къщата си, но след това нищо никой не е предприел и се е чудил къде да преживее зимата.

"След като ме предупредиха миналата година, че ще ме съборят, аз трябваше като кажат да я съборят, съборих я. Обаче те после не дойдоха, нищо не направиха и се наложи, защото нямаше къде да живея зимата, се наложи да направя една дървена барака", допълни ромът от "Максуда".

Има възможност за настаняване на бездомни и социално слаби в различни социални домове и приюти. До момента обаче желание за това не е заявено.

По време на събарянето присъстваха шестима медиатори от ромски произход.

Вижте повече във видеото на България Он Ер:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase