Снимка: БТА

Общ преглед
Малко след 9 30 тази сутрин багерите започнаха да събарят незаконните постройки в ромската махала "Максуда" във Варна, а около 11 часа напрежението ескалира.
Още по темата

Срещу кордона от тежко въоръжени полицаи, които разделят насъбралата се тълпа от багерите, бяха хвърлени няколко камъка, а част от местните се опитаха да се саморазправят с двама униформени.

Ром пък опита да запали една от къщите, която подлежи на събаряне, но пожарът беше бързо изгасен. След това ситуацията се успокои, въпреки че много от местните жители не желаят доброволно да изнесат имуществото си от постройките, които подлежат на събаряне.

На място са изпратени допълнителни полицейски части, както и пожарна.  В махалата влезе и линейка, която оказа медицинска помощ на припаднала ромка.

Кметът на варненския район "Младост", в който се намира "Максуда", Христо Христов съобщи, че при разрушаването на сградите са намерени десетки пластмасови кофи за боклук, което според него обяснява къде  постоянно изчезват съдовете за смет.

Оказа се, че освен 60-те постройки, които ще бъдат съборени днес, има още доста незаконни. Христов посочи, че в момента тече опис на всички сгради в "Максуда" и се планира да бъдат бутнати общо 150 бараки в махалата.

Той призна, че подобна е ситуацията и в други райони на Варна, но тепърва ще се уточнява къде точно ще започне събаряне.

Разрушаването на незаконните сгради е изцяло за сметка на общинския бюджет, който въпреки мащабните ремонти във Варна, ще продължи да отделя средства за събаряне на незаконни сгради, обясни още Христо Христов.

Оказа се обаче, че огромна част от самонастанилите се роми, чиито постройки се събарят, не са от Варна, а от цяла североизточна България - Шумен, Провадия, Долни Чифлик, добави той.

Местната власт е осигурила места за настаняване на около 40 деца от разрушените постройки. На останалите без дом семейства обаче няма да им бъдат предоставени общински жилища, защото са  строили без разрешение и незаконно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар